РОДОПСКИ
КАЧАМАК С БЯЛО БРАШНО И КАРТОФИ
От малка обичам
това ястие и винаги съм гледала как го
прави моята баба , която в момента е
на 95 г. и се радва на чудесно здраве (
може би и благодарение на екологично
чистите храни) ! Всичко
слагаше на око и сега ми беше трудно да
определя с точност грамажите, за да
могат тези, които никога не са правили
качамак да си го направят. Все пак го
направих по този начин, надявам се да
ви допадне:
В дълбока тенжера
се слага вода около 2.400 л , подсолява се
, когато заври се слагат 3-4 средно големи
обелени и разполовени картофи. Когато
станат полусварени се слага пресято
бяло брашно около 700 гр.и се правят малки
кладенчета , благодарение на които се
забулва брашното, за да стане парено и
така ври –( не можах да
засека точно, но мисля че беше повече
от 50 мин. )на средно силен
огън. Когато се махне тенжерата от
печката, всичко това се обърква с точилка
много добре, мисля че тук ще трябва да
се намеси и мъжка ръка. Не трябва да
остават грудки от брашното .
В намазнена
тавичка се разстила качамака (
или в случая аз го сложих във силиконова
форма) и се посипва с
масло. Гарнира се по желание със сирене,
пръжки, мед, сладко или др. И се консумира
с айрянче! Да ви е сладко!
Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about
Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about
Любимият ми качамак!Толкова ми липсват... вкусните родопски гозби на баба!
ОтговорИзтриване