вторник, 4 март 2014 г.

Родопски качамак с бяло брашно и картофи

РОДОПСКИ КАЧАМАК С БЯЛО БРАШНО И КАРТОФИ

От малка обичам това ястие и винаги съм гледала как го прави моята баба , която в момента е на 95 г. и се радва на чудесно здраве ( може би и благодарение на екологично чистите храни) ! Всичко слагаше на око и сега ми беше трудно да определя с точност грамажите, за да могат тези, които никога не са правили качамак да си го направят. Все пак го направих по този начин, надявам се да ви допадне:
В дълбока тенжера се слага вода около 2.400 л , подсолява се , когато заври се слагат 3-4 средно големи обелени и разполовени картофи. Когато станат полусварени се слага пресято бяло брашно около 700 гр.и се правят малки кладенчета , благодарение на които се забулва брашното, за да стане парено и така ври –( не можах да засека точно, но мисля че беше повече от 50 мин. )на средно силен огън. Когато се махне тенжерата от печката, всичко това се обърква с точилка много добре, мисля че тук ще трябва да се намеси и мъжка ръка. Не трябва да остават грудки от брашното .
В намазнена тавичка се разстила качамака ( или в случая аз го сложих във силиконова форма) и се посипва с масло. Гарнира се по желание със сирене, пръжки, мед, сладко или др. И се консумира с айрянче! Да ви е сладко!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

1 коментар:

  1. Любимият ми качамак!Толкова ми липсват... вкусните родопски гозби на баба!

    ОтговорИзтриване