неделя, 2 март 2014 г.

Домашен козунак


ДОМАШЕН КОЗУНАК
Необходими продукти
1 кг брашно - пресято
6 бр. яйца - домашни - (може и да  са от магазина , само внимавайте да няма някое развалено.  Всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
2 ванилии
1 с.л. ракия
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или орехови ядки
щипка сол   - Много е важно да подчертая, че стафидите, локумът  и ядките се слагат след като е втасало тестото и  преди да се сплетат козунаците.

Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. Аз не го премесвам втори път. После се оформя по желание. (от тази доза стават 1 голям козунак от тесто 1 кг и 3 по-малки ) И отново втасва.Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Пече се в умерена фурна.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 


https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured


12 коментара:

  1. Страхотно изглежда и какви конци само!А защо солта при маята ,когато шупва?Не пречи ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви кажа аз дори не чакам да шупне маята. При месенето процеса продължава!

      Изтриване
  2. Ако се сложи повече захар, да стане по-сладък , дали ще има проблем ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повече ще чакате да втасва , захарта забавя процеса , иначе страхотно изглеждат , не ги ли премесвате втори път ?

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
  3. Може да се сложи и повече захар, но не трябва да се прекалява. А пък когато има локум и стафиди мисля, че става достатъчно сладък. Не , не ги премесвам и даже не ги меся на висока температура, както се твърди, че помещението в което се правят козунаците трябва да е много топло . Малко повече трябва да се изчаква при втасването, аз малко избързвам, защото все не ми стига време!

    ОтговорИзтриване
  4. Добр ден! Много ви благодаря за страхотна рецепта. Обаче аз живея в Русия и при нас има друга мая. Колоко грамма на куба мая при вас? Мерси за отговор))

    ОтговорИзтриване
  5. Пробвах тази рецепта- козунаците станаха страхотни. След петъчна първа доза, в събота направих двойна :) , импровизирах с локум, сушени смокини, стафиди, шоколад, орехи. Малко увеличих захарта. Суперски!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще правя козунак за трета година по тази рецепта!Отличен резултат, а дъщеричката ми отказва купените заради този!Благодаря много за рецептата!

    ОтговорИзтриване