неделя, 23 март 2014 г.

КЕКСОВА РОЗА С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА




КЕКСОВА РОЗИЧКА С ШОКОЛАДОВА ГЛАЗУРА

Необходими продукти:
4-5  яйца – аз използвам само домашни (ако са големи 4)
захар – 260 гр.
брашно - 240 гр
зехтин (олио)- 130 мл
топла вода (не гореща)– 130 мл
1 бакпулвер
щипка сода
2 ванилии,
щипка сода
1 суп.лъжица какао за оцветяване
по желание се слагат орехови ядки
Начин на приготвяне:
Жълтъците се отделят от белтъците . Разбиват се първо белтъците с половината захар 130 гр. слагам и няколко капки лимонен сок . При непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя и другата половина от захарта. .Постепенно добавяме зехтина (олиото)и топлата вода. Прибавя се и  по-голямата част от брашното – 160 гр, бакпулвера, содата, ванилията и солта.Разбърква се внимателно с голяма лъжица и се добавят разбитите белтъци . Отделя се 1 ч.ч. за оцветяване с какаото, а в неоцветената смес се добавя останалата част от брашното. Изсипах в силиконова форма първо от неоцветената смес, после от какаовата и я разнесох с кръгообразни движения. Най-отгоре се изсипва останалата неоцветена. Използвах силиконова форма – роза. Ако някой желае да си я закупи мога да му кажа къде може да си я поръча.

Пече се само в предварително  загрята фурна на 200 градуса и включен долен реотан около 25 минути. Понеже моята фурна (вентилаторна ) няма опция да пече само на долен реотан аз слагам тавичката от самата фурна най-горе, а кекса на първата степен с решетка. (Специално за този кекс- не пуснах вентилатора и мисля, че така е по- добре) След което намаляваме на 150 градуса за 15 минути.Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл. Като изстине се поръсва с пудра захар.
Едно допълнение – не слагайте формата най-долу във фурната , а на първата степен върху решетка. За глазурата разтопих натурален шоколад на Милка и със силиконова четка    намазах вече изстиналия кекс.Да ви е сладко!
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA



Няма коментари:

Публикуване на коментар