вторник, 4 март 2014 г.

Умен сладкиш

Умен сладкиш  
по тази рецепта 

4 яйца
500 мл прясно мляко /леко затоплено/
115 гр брашно /5 с.л. с връх/
4 ванилии
150 гр захар
125 гр меко масло
1 с.л. вода 


Приготвяне:
Разделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме жълтъците заедно със захарта, ванилията и водата.След това слагаме мекото масло и бъркаме още 1 минута на високи обороти. Добавяме брашното и отново разбиваме с миксер. Взимаме телена бъркалка и започваме да прибавяме по малко мляко към тестото. Бъркаме, докато добавим всичкото мляко и стане гладка хомогенна смес...
Разбиваме белтъците на сняг и ги прибавяме към млечната смес. Разбъркваме внимателно докато сместа поеме белтъците...
Изсипваме сместа в намазнена и набрашнена тавичка /диаметър около 25см/. Печем на 170 градуса за около 45 минути /но все пак го наблюдавайте, защото всяка фурна пече различно/. Когато е готов отворете врата на фурната и я изключете. Оставете сладкиша да изстине заедно с нея...
Когато сладкиша е напълно студен можете да го извадите от тавичката. Поръсвате го с пудра захар и сервирате. Най-добре е да го охладите в хладилник...
Невероятен десерт - отгоре се e образували тънък тестен блат, а отдолу крем...

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

2 коментара:

  1. Ама формата на сладкиша е като розичка, а ако се изсипе в тавата няма ли да се разстеле равномерно? Да не би да има някакво по- различно оформление?

    ОтговорИзтриване
  2. По принцип се прави в обикновена тавичка, но аз реших да пробвам в силиконова форма - роза и мисля, че се получи! :)

    ОтговорИзтриване