четвъртък, 20 март 2014 г.

ОБИКНОВЕН КЕКС (с топла вода)


ОБИКНОВЕН КЕКС (с топла вода )
Необходими продукти :
5 яйца-по възможност домашни
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно  - пресято
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 200 мл
 1 бакпулвер
2 ванилии
щипка сода
щипка сол
1 суп.лъжица какао за оцветяване.
по желание се слагат орехови ядки

Белтъците и жълтъците се разделят. Разбиват се първо белтъците с едната чаша захар.Отделно  при непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя другата чаша със захарта. .Постепенно добавяме  олиото и топлата вода. Прибавят се двете чаши брашно, бакпулвера, содата, ванилията и солта.Отново се разбива и се добавя белтъчния крем като се разбърква внимателно с лъжица . Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес   за оцветяване с какаото  , а към останалата смес  прибавя и третата чаша брашно. В намаслена форма се сипва част от жълтата смес, после от другата.

МНОГО ВАЖНО E ПЕЧЕНЕТО:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните  - и при нея няма опция  за печене на долен реотан и аз сложих тавичката от фурната (пълна с вода)  най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен реотан при загрята фурна на 200 градуса 30 минути.(ще вметна нещо много важно-  не слагайте формата на дъното на фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса за 20 минути .Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл. Като изстине се поръсва с пудра захар.
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

7 коментара:

  1. Благодаря за рецептата!Непременно ще я изпробвам!Кексът изглежда чудесно и със сигурност е и вкусен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. След 20 мин. на 200 градуся замириса на изгоряло и печенето приключи :(

      Изтриване
  2. Съжалявам, че не се е получило при вас , не знам каква е фурната, в която сте сложили кекса , но ако сте го поставили на дъното на фурната - може би затова е загорял. Трябва да се сложи на първата степен с една от решетките на фурната . Досега нямам изгорял кекс - и с кисело мляко и други видове съм правила.

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен това ми е първият изгорял, но...винаги има първи път ;)
    Следващия ще бъде сполучлив!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотен :) Благодаря за хубавата рецепта :) :) :)

    ОтговорИзтриване
  5. Вече го правя, засега изглежда чудесно, усещам, че ще стане идеален, само дето на мен ми дойде много сместа за формата ми и сложих и още едно кексче в правпъгълна форма :)

    ОтговорИзтриване