вторник, 29 декември 2015 г.

ДОМАШНА БАНИЦА С ТИКВА


 

 Няма по- вкусна баница от тази с домашно приготвените кори. Макар, че изисква време си заслужава , поне на празници да се постараем и да приготвим тази вкусотийка.
Небходими продукти:
1 кг бяло брашно (за баница  на  София Мел)
и допълнително за разточване
около половин литър хладка вода 
1 яйце
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин или олио
 1 ч.л. равна сода бикарбонат

разтопено масло за поръсване на корите

За плънката:
тиква и захар
В 1 с.л. оцет се прегасява содата.
 Прави се кладенче, в него се слагат продуктите и се замесва. (аз омесих всичко в машинка за месене на тесто ) Меси се около 40 мин (трябва да стане стегнати и да има балончета като се разреже). Трябва да се получи средно меко тесто, което да може да се точи. Когато вече е готово се отделят топки около 300 гр, които се разделя на 2 равни части и разточват  на дебели кръгчета с диаметър около 18 см. Между двете се намазва с масло и двойните кори се оставят да „отпочинат“ върху чисто платно, като се покриват с памучна кърпа. След това се разточват на тънки кори, които поръсваме най-напред с разтопено масло, след това разпределяме равномерно едро настърганата тиква – по-рехаво се разпределя – не прекалявайте с тиквата, защото ще стане глетава баницата. Поръсваме захар и завиваме на тънко руло кората. Нареждаме в голяма намаслена тава (или в 2 по- малки). Преди да я сложим във фурната се поръсва отново с масло и захар. Печем в предварително загрята  фурна. Когато баницата се зачерви отгоре и отдолу се изважда от фурната. Покрива се с чиста памучна кърпа. Става много вкусна (тази баница е любима на моя син). Да ви е сладко!!!

 Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA







1 коментар: