345 гр. бяло брашно Класик
на София Мел
4 бр. яйца
1 кофичка кисело мляко
300 гр краве сирене-
натрошено
125 гр – краве масло –
разтопеното
1 ч.л. равна – сода,
прегасена с малко оцет
1 пак. бакпулвер
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват
добре и постепенно се добавя разтопеното
масло, киселото мляко със содата,
Бакулверът се размесва
добре с брашното. Содата се добавя в
киселото мляко и захарта. С голяма лъжица
се бърка внимателно. Добавя се натрошеното
сирене и най- накрая пресятото
брашно.Получава се тесто, което е малко
по-гъсто от това за кекс. Сместа се
изсипва в предварително намаслената
форма за кекс – (може
и в тавичка). Пече
се в предварително загрята фурна на 200
градуса до зачервяване (около 30 мин)
Проверява се дали е изпечено с помощта
на клечка за зъби (не трябва да има
полепнало тесто по клечката при
набождане).
След изваждане
от фурната тутманикът се покрива с кърпа
за 5 мин. След това се обръща и се нарязва
на парчета и се сервира още топъл, но
не горещ. По желание част от сиренето
може да се замени с парчета кремвирш
или друг колбас.
Да ви е
сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар