неделя, 20 декември 2015 г.

БЪРЗ ТУТМАНИК

 
345 гр. бяло брашно Класик на София Мел
4 бр. яйца
1 кофичка кисело мляко
300 гр краве сирене- натрошено
125 гр – краве масло – разтопеното
1 ч.л. равна – сода, прегасена с малко оцет
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. захар – вместо захар аз използвам подсладител -1 пак Стевия Елилайт на фирма Нико

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре и постепенно се добавя разтопеното масло, киселото мляко със содата,
Бакулверът се размесва добре с брашното. Содата се добавя в киселото мляко и захарта. С голяма лъжица се бърка внимателно. Добавя се натрошеното сирене и най- накрая пресятото брашно.Получава се тесто, което е малко по-гъсто от това за кекс. Сместа се изсипва в предварително намаслената форма за кекс – (може и в тавичка). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване (около 30 мин) Проверява се дали е изпечено с помощта на клечка за зъби (не трябва да има полепнало тесто по клечката при набождане).
След изваждане от фурната тутманикът се покрива с кърпа за 5 мин. След това се обръща и се нарязва на парчета и се сервира още топъл, но не горещ. По желание част от сиренето може да се замени с парчета кремвирш или друг колбас.
Да ви е сладко!!!

 




 


Няма коментари:

Публикуване на коментар