петък, 18 декември 2015 г.

ПЕЛМЕНИ с кайма и гъби

 
  • За тестото:
  • около 2 ч.ч. брашно - Класик на София Мел
  • 1 ч ч мляко – с вместимост 200 мл
  • 1 с.л. зехтин или олио
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол - равна
  • За плънката:
  • 100 гр. кайма
  • 170 гр. гъби- пресни
  • 1 стрък праз лук
  • сол на вкус
  • смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Замесва се средно твърдо тесто. Празът и гъбите се нарязва на ситно и се задушават с масло или олио. Прибавя се каймата. Всичко се запържва. Оставя се да изстине. Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват кръгчета с чаша. Направих 2 вида пелмени. 
 Първи вид -плънка в едната половина и кръгчетата се прегъват на две като краищата се притискат с малка виличка.
 
 Втори вид – с по- малка чаша се оформят кръгове- в средата се поставя от плънката и отгоре се слага друго тестено кръгче и пак се притиска с вилица.
 
 Така получените пелмени се нареждат в тава и се поставят във фризера за около 1 час да замръзнат. В тенджера се налива вода и се поставя дафинов лист, черен пипер на зърна, 1-2 с.л. олио и половин ч.л. сол (може да се добави зеленчу. Оставя се да заври. След завирането на водата, се пускат замръзналите пелмени. Когато са готови, те изплуват отгоре (варят се 5-7 минути). Вадят се внимателно с решетъчна лъжица и се отцеждат. Сервират се топли с някакъв сос или кетчуп.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!










Няма коментари:

Публикуване на коментар