петък, 11 декември 2015 г.

МЕЛЧЕТА



За тези сладки изкушения се изисква повече време, но си заслужава!

Продукти за тестото:
около 1 кг бяло брашно (Екстра на София Мел) –дали е по-малко или повече - зависи от големината на яйцата
350 мл прясно мляко
150 мл вода
3 с.л. зехтин или олио
4 яйца - отделя се 1 жълтък за намазване
3 с.л. пудра захар - аз сложих 2 с.л. и 1 пак стевия ерилайт на фирма Нико (1 грам замества 1
 с.л. захар)

1 ч.л. сол- ( аз използвам хималайска)
1 пак. суха мая (11 гр)
ЗА ПЛЪНКАТА:
160 грама нарязани орехи
2 ч.л. канела - слага се при орехите и се размесва
масло за намазване
ЗА СИРОПА:
1 л. вода
1 кг захар – аз използвах 800 гр. захара и заместих останалите 200 гр. с 50 грама подсладител 
Стевия Ерилайт.


За намазване : 1 жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко
Омесва се тестото много добре и се оставя да втаса. Получава се 1,600 кг тесто , което се разделя на 2 равни части. Точи се кора в правоъгълна форма (30/65 см) с дебелина от 0.5 см.
Маже се с масло и се поръсва с половината от ореховата плънка. Навива се на руло и се реже на парчета с дебелина около 2 см. Получените охлювчета се нареждат в тава с намаслена хартия, мажат се с жълтъка и се притискат леко. 





 
Пекат се в умерена фурна до порозовяване. Като изстинат се маха хартията. Необходими са 2 големи тави за тази доза.
Сиропът се приготвя, като се смесват 1 л. вода със захарта и подсладителя. Слага се на котлона докато заври. Отстранява се и като се поохлади се добавят 2 ванилии.
Мелчетата трябва да са напълно изстинали, сиропът също трябва да се охлади преди да се полее върху тях.
Да ви е сладко!!!

Няма коментари:

Публикуване на коментар