За тези сладки изкушения се изисква повече време, но си заслужава!
Продукти за
тестото:
около 1 кг бяло
брашно (Екстра на София Мел)
–дали е по-малко или повече - зависи от
големината на яйцата
350 мл прясно мляко
150 мл вода
3 с.л. зехтин или
олио
4 яйца - отделя
се 1 жълтък за намазване
3 с.л. пудра захар
- аз сложих 2 с.л. и 1 пак стевия ерилайт
на фирма Нико (1 грам замества
1
с.л. захар)
1 ч.л.
сол- ( аз
използвам хималайска)
1 пак.
суха мая (11 гр)
ЗА
ПЛЪНКАТА:
160
грама нарязани орехи
2 ч.л.
канела - слага се при орехите и се
размесва
масло
за намазване
ЗА
СИРОПА:
1 л.
вода
1 кг
захар – аз използвах 800 гр. захара и
заместих останалите 200 гр. с 50 грама
подсладител
Стевия Ерилайт.
За
намазване : 1 жълтък, разбит с 2 с.л. прясно
мляко
Омесва
се тестото много добре и се оставя да
втаса. Получава се 1,600 кг тесто , което
се разделя на 2 равни части. Точи се кора
в правоъгълна форма (30/65
см)
с дебелина от 0.5 см.
Маже
се с масло и се поръсва с половината от
ореховата плънка. Навива се на руло и
се реже на парчета с дебелина около 2
см. Получените охлювчета се нареждат
в тава с намаслена хартия, мажат се с
жълтъка и се притискат леко.
Пекат се в
умерена фурна до порозовяване. Като изстинат се маха хартията. Необходими са 2 големи тави за тази доза.
Сиропът
се приготвя, като се смесват 1 л. вода
със захарта и подсладителя. Слага се на
котлона докато заври. Отстранява се и
като се поохлади се добавят 2 ванилии.
Мелчетата
трябва да са напълно изстинали, сиропът
също трябва да се охлади преди да се
полее върху тях.
Да ви
е сладко!!!
Няма коментари:
Публикуване на коментар