четвъртък, 31 декември 2015 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

   
                                                         
  
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Брашно около 1 кг Класик на София Мел
1 ч.л. сол- хималайска
3 с.л. зехтин или олио
500 мл прясно мляко
1с.л. оцет
11 грама суха мая
1 ч.л. захар или – 2 пак ( 2 грама подсладител Стевия 
 Ерилайт)  

 
2 яйца
разтопено масло  за намазване
натрошено сирене за плънката
1 жълтък- разбит с малко прясно мляко за намазване
Тавичката е с диаметър 32 см.
Омесва се много добре. Трябва да се получи по-твърдо тесто, което се оставя да втаса. Отделих една част – около 400 грама, която разточих на правоъгълник с размери 60/20 см.


 

Намазах с разтопено масло и поръсих с малко сирене. Навих на руло. Отделих тесто за плетката около 260 грама, разточих на правоъгълник и направих процепите и изплетох внимателно. За средата отделих топка около 180 грама, която поръсих с макови семенца, и още една топка с която направих мрежичката.


 


 







 За горното руло отделих 295 грама като по същия начин го разточих и го поръсих със сирене. Разточих още една по- тънка кора , както е показано на снимката. В долната част на погачата направих листенца.
 Намазах със зехтин и оставих да втаса. Малко преди да а сложа да се пече, я намазах с разбития жълтък и поръсих със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! 

 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

2 коментара: