събота, 24 октомври 2015 г.

ЛУЧНИК


 
За тестото:
500 гр. бяло брашно – на София Мел
250 мл. топла вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. хималайска сол
1 яйце
1 с.л. захар или 2 пак. Стевия ерилайт – (2 г)
3 с.л. зехтин или олио

За плънката:

2 глави кромид
4-5 стръка праз лук
половин к.ч. олио
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. ронена чубрица
1 голям домат или 1 с.л. доматено пюре
аз си допълних и около 100 грама натрошено сирене и 1 разбито яйце

Най-напред се приготвя тестото. Смесвам съставките в тестобъркачката, като брашното го пресявам предварително. Всичко това се омесва много добре и се оставя да втаса. През това време се подготвя плънката. Почистват се и се нарязват на ситно лука и праза и се задушават в дълбок тиган с предварително загрято олио. Като поомекнат се добавя нарязания на дребно домат или доматено пюре и подправкие. Като изстине се добавя натрошеното сирене с яйцето. Добавя се сол на вкус.
След като тестото е втасало се разделя на 2 части, едната от които е 2 пъти по- голяма от другата. Разточват се 2- те топки на 2 кори. В намазана тава с диаметър 30 см се слага по голямата кора, която трябва да излиза от тавата. Изсипва се плънката равномерно и върху нея се слага по- малката кора. 
 
Трябва да се се запечата лучника като се прихлупят останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да се намаше с разбито яйце. Оставя се да втаса и се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато придобие леко златист цвят. Малко преди да го извадя от фурната го поръсих с малко пармезан.

Да ви е сладко!!!



Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA


Няма коментари:

Публикуване на коментар