За тестото:
500 гр. бяло брашно
– на София Мел
250 мл. топла вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. хималайска
сол
1 яйце
1 с.л. захар или
2 пак. Стевия ерилайт – (2 г)
3 с.л. зехтин
или олио
За плънката:
2 глави
кромид
4-5 стръка
праз лук
половин
к.ч. олио
2 ч.л. червен
пипер
1 ч.л.
ронена чубрица
1 голям
домат или 1 с.л. доматено пюре
аз си
допълних и около 100 грама натрошено
сирене и 1 разбито яйце
Най-напред
се приготвя тестото. Смесвам съставките
в тестобъркачката, като брашното го
пресявам предварително. Всичко това се
омесва много добре и се оставя да втаса.
През това време се подготвя плънката.
Почистват се и се нарязват на ситно
лука и праза и се задушават в дълбок
тиган с предварително загрято олио.
Като поомекнат се добавя нарязания на
дребно домат или доматено пюре и
подправкие. Като изстине се добавя
натрошеното сирене с яйцето. Добавя
се сол на вкус.
След като
тестото е втасало се разделя на 2 части,
едната от които е 2 пъти по- голяма от
другата. Разточват се 2- те топки на 2
кори. В намазана тава с диаметър 30 см се
слага по голямата кора, която трябва да
излиза от тавата. Изсипва се плънката
равномерно и върху нея се слага по-
малката кора.
Трябва да се се запечата
лучника като се прихлупят останалите
извън тавата краища на долната кора. По
желание може да се намаше с разбито
яйце. Оставя се да втаса и се пече в
загрята фурна на 180 градуса, докато
придобие леко златист цвят. Малко преди
да го извадя от фурната го поръсих с
малко пармезан.
Да ви е
сладко!!!
Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар