четвъртък, 22 октомври 2015 г.

СИРОПИРАНИ СЛАДКИ (ТАТЛИИ)

 Обожавам тези сладки- спомен от моето детство. Моята баба ги правеше с домашно краве масло и всичко слагаше на око, докато се получи меко тесто.  Просто ги наричаше татлии. Правила съм ги много пъти, но сега едва публикувам рецепта  и се постарах да не ги правя на око.  Моите деца също много ги харесват. Станаха изключително сполучливи- надявам се да ви харесат и на вас.Те са малки калорични бомбички, но когато се правят рядко можем да си ги позволим.
 Необходими продукти:
 около 450 гр. бяло брашно (Екстра на София Мел)  -
250 гр. краве масло – престояло на стайна температура
За сиропа:
500 гр. кристална захар
1 л. вода
1 щипка лимонтозу  -или 2 с.л.лимонов сок
Замесва се тесто от брашното и маслото. Оформят се еднакви елипси по 40 грама. Нареждат се върху суха хартия за печене. Преди това обаче обратната страна на всяка татлия  се натиска леко с пръст в центъра, за да може сиропа да попие по- лесно и долната страна.

 С малка виличка се гравират и се слагат да се пекат  ( в предварително загрята фурна на 180 градуса)а  до порозовяване.
През това време пригответе захарния сироп от водата, захарта и лимонената киселина. Вари се до сгъстяване. Още топъл се изсипва върху изстиналите татлии и така престояват една нощ.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

2 коментара: