сряда, 23 септември 2015 г.

СЛАДКИШ С ДОМАШЕН КРЕМ И НЕКТАРИНИ

Необходими продукти:
30 г желатин
2 големи нектарини
200 мл вода
150 г захар ( аз използвах 100 г захар и 12 г подсладител Стевия ерилат)
1 с.л. ром - може и без него
За домашния крем :
1 л прясно мляко
10 с. л. кристална захар
8 с. л. брашно
бучка масло
2 яйца - по възможност пресни
За блата :
използвах бисквити за торта – около 145 грама. (може и обикновени)
около 30 гр. захар – вместо захар аз използвах 8 грама подсладител Стевия Ерилайт – (предлага се в магазините на Кауфланд.)
 
100 г масло
1 ч.л. канела
1 ванилия
40 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Желатинът се накисва във малко вода, докато набъбне. След това се разтопява на водна баня.
Водата (200 мл) се загрява и се прибавя захарта и подсладителя. Бърка се докато се сгъсти и се получи захарен сироп. 2- те нектарини се измиват, подсушават и без да се белят се нарязват на дребно.
След като се поохлади захарния сироп се добавят нарязаните нектарини и рома. След това се изсипва и разтопения желатин. Всичко това се разбърква добре и се изсипва във форма
 (в случая използвах огнеопорна форма за кекс – с диаметър 21 см ),
добавих и 5 къпинки, които откъсах от градината. Формата се оставя в хладилника, докато желатинът стегне (около половин час)
Пред това време си приготвяме и домашния крем.
Млякото се слага да заври, като преди това се отделя 1 ч.ч.
Смесват се 8 с.л брашно (пресято) с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с отделеното мляко.
След като заври млякото се слага бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата се премества настрани и се слагат 2-та разбити жълтъка като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с 1 с.л. лимонов сок и 2-те ванилии. След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем, като се бърка внимателно с дървена лъжица. За този сладкиш може да се направи половин доза, защото кремът е в повече за този сладкиш, но пък може да си отделите част от него и да го поднесете като крем, гарниран с плодове.
Бисквитите се натрошават на ситно и се смесват с маслото със стайна температура, подсладителя (захарта), канелата и прясното мляко. Разбърква се добре да се получи бисквитено тесто.
След като желатинът се е стегнал се изсипва крема и се разстила добре. След това се слага и бисквитеното тесто и се оставя в хладилника за една нощ.
На другия ден се опитах да обърна сладкиша и след като видях, че не става, сложих формата в съд с топла вода за 2-3 мин. Следа това успешно се обърна.
Макар, че винаги със страх подхождам към желатина, този път мисля, че направих един успешен сладкиш.
Да ви е сладко! 

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

 http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/na-gosti-na-semejstvo-spasovi.html

Няма коментари:

Публикуване на коментар