Необходими продукти:
30 г желатин
2 големи нектарини
200 мл вода
150 г захар (
аз използвах 100 г захар
и 12 г подсладител Стевия ерилат)
1 с.л.
ром - може и без него
За домашния крем :
1 л
прясно мляко
10 с.
л. кристална захар
8 с.
л. брашно
бучка
масло
2 яйца - по възможност пресни
За
блата :
използвах
бисквити за торта – около 145 грама. (може
и обикновени)
около 30 гр.
захар – вместо захар аз използвах 8
грама подсладител Стевия Ерилайт –
(предлага
се в магазините на Кауфланд.)
100 г
масло
1 ч.л.
канела
1
ванилия
40 мл
прясно мляко
Начин
на приготвяне:
Желатинът
се накисва във малко вода, докато набъбне.
След това се разтопява на водна баня.
Водата (200
мл) се загрява и се прибавя захарта и
подсладителя. Бърка се докато се сгъсти
и се получи захарен сироп. 2- те нектарини
се измиват, подсушават и без да се белят
се нарязват на дребно.
След като се
поохлади захарния сироп се добавят
нарязаните нектарини и рома. След това
се изсипва и разтопения желатин. Всичко
това се разбърква добре и се изсипва
във форма
(в
случая използвах огнеопорна форма за
кекс – с диаметър 21 см ),
добавих и 5 къпинки, които
откъсах от градината. Формата се
оставя в хладилника, докато желатинът
стегне (около
половин час)
Пред това време
си приготвяме и домашния крем.
Млякото се
слага да заври, като преди това се отделя
1 ч.ч.
Смесват се 8 с.л брашно (пресято) с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с отделеното мляко.
Смесват се 8 с.л брашно (пресято) с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с отделеното мляко.
След като заври млякото
се слага бучка масло и след това се
изсипва от горната смес и се бърка
непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата
се премества настрани и се слагат 2-та
разбити жълтъка като се бърка непрекъснато
да не се пресекат. Белтъците се разбиват
на сняг с 1 с.л. лимонов сок и 2-те ванилии.
След като изстине основния крем ,
постепенно се добавя белтъчния крем,
като се бърка внимателно с дървена
лъжица. За този сладкиш може да се направи
половин доза, защото кремът е в повече
за този сладкиш, но пък може да си отделите
част от него и да го поднесете като крем,
гарниран с плодове.
Бисквитите се натрошават
на ситно и се смесват с маслото със
стайна температура, подсладителя
(захарта),
канелата и прясното мляко. Разбърква
се добре да се получи бисквитено тесто.
След като желатинът се
е стегнал се изсипва крема и се разстила
добре. След това се слага и бисквитеното
тесто и се оставя в хладилника за една
нощ.
На другия ден се опитах
да обърна сладкиша и след като видях,
че не става, сложих формата в съд с топла
вода за 2-3 мин. Следа това успешно се
обърна.
Макар, че винаги със
страх подхождам към желатина, този път
мисля, че направих един успешен сладкиш.
Да ви е сладко!
Ще се радвам ако намерите
малко време да посетите музикалния
канал на Севдалина и Валентин Спасови
- https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/na-gosti-na-semejstvo-spasovi.html
http://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/video-sabota/na-gosti-na-semejstvo-spasovi.html
Няма коментари:
Публикуване на коментар