Тази вкусотийка е от
моето детство. Баба ми печеше тези
бохчички на селската печка. Тестото
беше съвсем обикновено замесено от брашно,
вода, сода- прегасена с оцет, сол и олио.
Аз промених състава
на тестото с мляко, брашно, 1 яйце, мая,
малко сол, 1с.л. Зехтин, 1 пак. -1 гр. Стевия Ерилайт, 1.с.л оцет, С това тесто правя
пици и пърленки.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 кг бяло брашно
– на София Мел (пресява
се )
около 500 мл – прясно
мляко затоплено - (може 250 мл мляко и 250
мл вода)
1 кубче
мая или 1 пак – 11 гр. суха
1 яйце
1 с. л. зехтин или
олио
1 с. л. оцет
1 с.л. захар - или
-1 гр- Стевия Ерилайт (1 пак.)- 100% натурален подсладител - горещо ви го препоръчвам. Има го в Кауфланд.
1 ч.л. сол – аз
използвам хималайска
краве масло
Може да намалите
продуктите на половина ако трябва да
направите по- малко бройки.
Омесва се много
добре тестото и се оставя малко да
„отпочине“. След което се отделят
топки с тегло – 200 грама. Всяка топка се разточва
под формата на правоъгълник, намазва
се с разтопено масло, слага се плънка
от сирене (плънката може
да бъде от спанак, коприва, праз лук,
тиквички и мн. др.). Четирите
краища се сгъват като плик и са слага
на тиган, – незалепващ и намазан с
масло.
Пече се от двете страни до
зачервяване. Още докато е топла се
намазва леко с масло. Да ви е сладко!
Ще се радвам ако отделите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
кишолатки им викаха Бабите ни
ОтговорИзтриванеНа мен баба ми не ми е правила такива бохчи и затова аз ще си ги направя :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Севде за рецептата!
Прекрасни и ползотворни дни! :)
Много ви благодаря!
ИзтриванеТози вид специалитет не е известен по нашия край./ Варненско /Правим зимата подобни т.нар. платеки, правят се по същия начин ,но само със сирене, от тесто без мая и сода / само брашно, сол и вода /.Готови се попарват и редят в тавичка, ръсят се със сирене и малко от водата, в която са попарени.Печем ги направо отгоре на печката с дърва / по слаб огън /.Правим ги наесен, съхраняваме ги на сухо място, обвити в памучна покривка.Зимата са много удобни за закуска или вечеря.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много ви благодаря за чудесната идея!!!
ИзтриванеСтрахотни
ОтговорИзтриване