Продукти:
За блата:
5 яйца- аз използвах
домашни
вместо захар (
140 гр. )- използвах
подсладител Стевия Ерилайт - 35 грама
около 1 ч.ч. брашно –
използвах на София мел за кекс -
5 с. л. зехтин - може и
олио
щипка сол
2 ванилии
Разделих белтъците и
жълтъците . Към белтъците добавих щипка
сол и ги разбих на сняг с миксер. Жълтъците
със захарта подсладителя разбих на ръка много добре.
Добавих зехтина и продължих да бия .
Сложих ванилиите. Смесих разбитите
белтъци с жълтъчната смес и разбърках
внимателно, след което добавих брашното.
За шарката отделих малка част от сместа,
в която добавих 1 с.л. какао за сладкиши.
Върху намаслена пергаментова хартия
най- напред направих произволни форми
с какаовата смес, след това с лъжица
разпределих останалата жълта. Във
загрята фурна на 180 градуса с вентилатор
изпекох до леко зачервяване. Извадих
готовия блат. Сложих го заедно с хартията
върху навлажнена памучна кърпа , навих
го на руло и след няколко минути внимателно
го отлепих от хартията и сложих нова
суха пергаментова хартия, с която отново
навих блата на руло и го оставих да
изстине така.
Малиновото желе
направих по този начин :
Изцедих сока
от току що набраните малини (около 1.700
кг ), разтворих около 300 гр. захар и 80 гр.
подсладител Стевия Ерилайт и го сложих
да ври на бавен огън. Имах под ръка малко
диви ягоди и ги добавих за аромат.
Когато се сгъсти добавих 1 пак лимонена
киселина и оставих да изстине. Част от
това желе използвах за рулото.
Реших да не
намазвам рулото отгоре, защото нямаше
да се види шарката.
Внимателно се развива
рулото и се намазва равномерно с желето,
може да се използва и шипков мармалад.
Трябва да престои поне
2 часа, ако има тази възможност!
Ще се радвам ако имате
време да посетите музикалния канал на
Севдалина и Валентин Спасови -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар