Поводът да направя тази
баница беше „самонастанилата “ коприва
между градинските ми цветя. Отначало
се ядосах и мислех да я изкореня и да я
изхвърля, но после се сетих , че съм
опитвала от прекрасните баници и чорбички
с коприва на мама Венета - моята свекърва
и внимателно отрязах стръкчетата и
реших да се пробвам да направя някакво
ястие с коприва.
За тази рецепта използвах
по-голямата част (около
960 грама) от тестото,
което правя по обичайната рецепта за
сиренки, пърленки, пици понякога и за
погачи- само че при погачите слагам
повече яйца.
Около 1 кг бяло брашно
– използвах брашно за баници на София
Мел. С останалото тесто направих сиренки.
1 пак суха мая- 11 гр, 500
мл. пр. мляко,2 яйца,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,
1 с.л.олио, 1 с.л. оцет.
Маята смесих с брашното,
което съм пресяла преди това и всички
продукти ги сложих в машинката за
тесто. През това време подготвих плънката
за която използвах следните продукти:
око
ло 120 грама коприва –
измих я, нарязах я на дребно и я сложих във вряща вода (с малко сол) да поври докато поомекне .
ло 120 грама коприва –
измих я, нарязах я на дребно и я сложих във вряща вода (с малко сол) да поври докато поомекне .
Използвах сирене около
140 грама (толкова имах в
момента) , което натроших
– според мен може и малко повече да се
сложи.
Разбих 2 яйца и смесих
с натрошеното сирене. Когато копривата
беше готова – изцедих я и леко я запържих
с малко олио и 3 стръка пресен лук и 2
скилидки чесън, подправки – черен пипер,
червен пипер и магданоз. След това я
оставих да се охлади и смесих със
сиренето и яйцата.
Разбих 3 яйца, които
разредих с газирана вода около 250.
От вече втасалото тесто
отделих около 960 грама ,
което разделих
на 2 части – едната около 560 грама
разточих на кора с диаметър по- голям
от този на намазнената тавичката, която
е диам- 32 см, така че краищата да излизат
извън нея. Положих плънката равномерно
и покрих с по- малкaтa кора.
Подгънах краищата
на долната кора, както е показано на
снимката. Нарязах суровата баница на
8 парчета и залях с сместа от газираната
вода и яйцата. Сложих във предварително
загрятата на фурна на 180 градуса с
вентилатор. Не засичам времето за печене-
при нас електричеството е променливо
и всеки път времето за печене е различно.
Пече се до зачервяване. Преценявам на
око и досега не съм имала неизпечени
ястия.
Като извадих баницата от фурната
я покрих с чиста памучна кърпа и оставих
да изстине.
Стана много
вкусна!!!
Ще се радвам ако отделите малко време, за да посетите муз. канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured
Много обичам коприва, но баница с нея не съм правила. Звучи вкусно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Аз също правя за първи път баница с коприва! Стана много вкусна, а и децата ми я харесаха!
ИзтриванеМного вкусно изглежда-ще направя и аз.Благодаря за идеята!
ОтговорИзтриване