Тестото на тези козунаци
и рула ги направих по рецепта от Бон
Апети, като малко я промених.
Отдавна се канех да направя така
наречения козуначен кукулник. Освен него
направих козунаци и рула- станаха изключително вкусни.
Направих двойна доза за Великден.
Продукти:
около 1,150
гр. брашно - пресято (този път
използвах брашно Екстра на София Мел)
1 кубче прясна
мая
250 мл. прясно
мляко
6 яйца – като
отделяме 1 жълтък за намазване
в зависимост
колко кукулника се правят съответно се
подготвят и толкова боядисани сурови
яйца, които се слагат по средата. Аз
направих 2
, а с останалото тесто направих козунаци
със стафиди, локум, ядки- орехи и бадеми,
череши дори – имах замразени и дъщеря
ми ме помоли да направя един козунак
с череши – много вкусен стана. В друг
сложи и фурми, които обелих и обекостих
преди това.
250 грама
немско масло- меко (този
път реших да сложа неразтопено и стана
много по- добре)
300 гр. захар
кората и
сокът на 1 лимон
ванилия- 2-3
пакетчета
щипка сол
Яйцата и захарта ги
разбих. Сложих кубчето мая в леко
затопленото млякото с малко захар,
щипка сол и 2- с.л. брашно. Много бързо
шупна – изпробвах една нова мая, която
се оказа много добра. Изсипах яйчената
смес в машинката за тесто, добавих
останалите продукти без маслото и ядките. Когато тестото
се поомеси, постепенно започнах да
вкарвам мазнината. Получи се невероятно
тесто.
Оставих го да втаса и
оформих най-напред кукулника (на
снимката е показано)
– използвах около 560 гр. тесто. Направих няколко козунака.
плетката на малките козунаци
плетката на кръглия козунак
А от следващата доза направих руло с шоколад и др. видове козунаци. Ядките, стафидите и локумът сложих преди оформянето. Когато втасат се намазват с разбития жълтък с малко прясно мляко и се поръсват с кристална захар и ядки по желание.Всички козуначени изделия изпекох на 170 градуса отначало с пуснат вентилатор, Малко по- късно го спрях и сложих фолио.
– използвах около 560 гр. тесто. Направих няколко козунака.
плетката на малките козунаци
плетката на кръглия козунак
А от следващата доза направих руло с шоколад и др. видове козунаци. Ядките, стафидите и локумът сложих преди оформянето. Когато втасат се намазват с разбития жълтък с малко прясно мляко и се поръсват с кристална захар и ядки по желание.Всички козуначени изделия изпекох на 170 градуса отначало с пуснат вентилатор, Малко по- късно го спрях и сложих фолио.
Тези прекрасни кошнички за яйца са творение на сестра ми Венета- ето нейната страничка -
https://www.facebook.com/pages/Veneta-Shapkova/456308687858958?sk=photos_stream&tab=photos_album
Ще се радвам ако намерите време да разгледате музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
https://www.facebook.com/pages/Veneta-Shapkova/456308687858958?sk=photos_stream&tab=photos_album
Ще се радвам ако намерите време да разгледате музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Честито възкресение Христово!
ОтговорИзтриванеЗдраве, благоденствие и обич да царят във вашето семейство!
Продължавайте с нестихващо вдъхновение да ни радвате с песните си!
Поздрави!
Много ви благодаря!
Изтриване