четвъртък, 2 април 2015 г.

ВКУСЕН КОЗУНАК


МАЛКА РЕПЕТИЦИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН!
Необходими продукти
1 кг брашно – пресято ( от години ползвам брашното за козунаци на София Мел)
 6 бр. яйца – по възможност домашни – (ако са купени от магазинната мрежа – ви съветвам - всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая – или ако е суха 1 пак от 11 гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
3-4  ванилии
стафиди или локум
по желание - орехи, лешници или бадеми за украса
1 с.л. ракия - може и ром
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или орехови ядки
щипка сол  
Много е важно да подчертая, че стафидите и локумът се слагат след като е втасало тестото и  преди да се сплетат козунаците.
Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. (не го премесвам втори път) После се оформя по желание. (от тази доза стават 1 голям козунак от тесто 1 кг и 2 или 3 по-малки )
Големият козунак е  изплетен  по този начин  :



  Отново втасва.Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Поръсват се ядките. Пече се в умерена фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

6 коментара: