МАЛКА РЕПЕТИЦИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН!
Необходими продукти
1 кг брашно –
пресято ( от години ползвам брашното за
козунаци на София Мел)
6 бр. яйца – по възможност
домашни – (ако са купени от магазинната
мрежа – ви съветвам - всяко яйце да се
чуква отделно от общата купа и тогава
да се прибавя към другите )
200 г краве масло -
разтопено
250 г захар
1 кубче мая –
или ако е суха 1 пак от 11
гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1
бр. лимон
3-4 ванилиистафиди или локум
по желание - орехи, лешници или бадеми за украса
1 с.л. ракия
- може и ром
по желание
можете да сложите стафиди, локум,
бадемови или орехови ядки
щипка сол
Много е важно да
подчертая, че стафидите и локумът се
слагат след като е втасало тестото и
преди да се сплетат козунаците.
Начин на приготвяне
Много добре
се разбиват яйцата със захарта, към
тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите
и лъжицата ракия. В
малко мляко (леко затоплено) се слага
маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л.
брашно и се оставя да шупне. След това
изсипвам яйчената смес и млякото с маята
в тестобъркачката , като постепенно
слагам от пресятото брашно. (Ако
се меси на ръка се прави кладенче и
тогава се изсипва яйчената смес)
Като се поомеси тестото,
постепенно сипвам от разтопеното масло
и продължава месенето. Като се омеси
много хубаво се слага в дълбок съд и се
оставя да втаса – да удвои обема си. (не
го премесвам втори път)
После се оформя по желание. (от
тази доза стават 1 голям козунак от тесто
1 кг и 2 или 3
по-малки )
Големият козунак е изплетен по този начин :
Отново втасва.Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Поръсват се ядките. Пече се в умерена фурна на 180 градуса.
Големият козунак е изплетен по този начин :
Отново втасва.Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Поръсват се ядките. Пече се в умерена фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако имате
възможност да погледнете официалния
музикален канал на Севдалина и Валентин
Спасови
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about
Здравейте,въпроса ми е цялото количество масло наведнъж ли слагате в тестото?
ОтговорИзтриванеДа, от това тесто правя руло с мармалад и др. плънки.
ИзтриванеПостепенно се слага маслото !
ОтговорИзтриванеПрелест!
ОтговорИзтриванездравейте ,този козунак търпи ли плънка от сладко
ОтговорИзтриванеМоже да се използва всякакво сладко!
ОтговорИзтриване