Тази погачка я правя отдавна. Макар да не е красива на вид, става изключително вкусна.
Необходими продукти:
1 кг бяло брашно – (аз използвах брашно за пици на София мел)
1 кофичка кисело мляко
1 пак суха мая – 11 гр.
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. олио
сирене за поръсване – около 300 гр.
масло – 250 гр. - меко на стайна температура
5 яйца – като отделяме 1 жълтък за намазване.
Тестото се омесва в машина или на ръка. Ако се наложи по време на месенето може
да
се добавят 2-3 с.л. кисело мляко.
Получава се около 1 ,727 кг тесто, което се разделя на 3 еднакви части.
Разточват се леко – по- добре е да се издърпат с ръце (за да се запазят мехурчетата)
на кръг с диаметър 38 см.
Всяка кора се маже с масло и се поръсва със сирене и така се нареждат една върху
друга.
Нарязват се на 16 парчета, както е показано на снимката. Навиват се на кроасанчета
и се нареждат в намаслена тава с диаметър 36 см.
Оставя се да втаса, намазва се с разбития с малко прясно мляко жълтък и се пече
в незагрята фурна на 180 градуса и като загрее малко
фурната включвам вентилатора.
По- късно когато се зачерви погачката отгоре изключвам вентилатора и слагам
тавата
най- долу заедно с решетката.
Ако се наложи сложете фолио върху погачката. Не засичам времето за печене,
защото при нас елекричеството е непостоянно и всеки път и печеното е с различно
времетраене. По уханието се ориентирам кога една погачка е готова.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако отделите малко време да посетите музикалния канал на
Севдалина и Валентин Спасови -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар