Необходими продукти:
около 1 кг брашно –
пресято 2 пъти- (аз използвам брашно за козунаци на
София Мел)
6 бр. яйца - ( Ако не са пресни домашни, всяко яйце да се чуква отделно от общата купа
и тогава да се прибавя към другите )
200 г краве масло -
разтопено
250 г захар
1 пак. суха мая – 11 гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
3-4 ванилии
1 с.л. ракия или ром
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или
орехови ядки
щипка сол -
Много е важно да
подчертая, че стафидите, локумът и
ядките се слагат след като е втасало тестото и
преди да се оформят козунаците.
Начин на приготвяне:
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се
прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка
сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам
яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от
пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва
яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло
и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се
оставя да втаса – да удвои обема си.
После се разточих половината от тестото на правоъгълник, по средата намазах с мармалад, поръсих с орехови ядки, оформих рулото и го сложих в намазнена кексова форма. С другата половина направих 1 голям козунак .
Отново втасва. Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Пече се в умерена фурна, предварително загрята на 160 гр.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния
музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured
И миналата година и сега, козунаците са ти перфектни!
ОтговорИзтриванеПоздрави и весели празнични дни!
Много благодаря!!!
ИзтриванеХубаво руло!
ОтговорИзтриванеСветли празници!