четвъртък, 9 април 2015 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО



Необходими продукти:
 около 1 кг брашно – пресято  2 пъти- (аз използвам брашно за козунаци на София Мел)
6 бр. яйца - ( Ако не са пресни домашни,  всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1  пак. суха мая – 11 гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
3-4  ванилии
1 с.л. ракия или ром
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или орехови ядки
щипка сол   -
 Много е важно да подчертая, че стафидите, локумът  и ядките се слагат след като е втасало тестото и  преди да се  оформят  козунаците.
Начин на приготвяне:
 Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си.

После се  разточих половината от тестото на правоъгълник, по средата намазах с мармалад, поръсих с орехови ядки, оформих рулото  и го сложих в намазнена кексова форма. С  другата половина направих   1 голям козунак .
 Отново  втасва. Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Пече се в умерена фурна, предварително загрята на 160 гр.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured

3 коментара: