събота, 2 май 2015 г.

СЪБОТЕН КЕКС


Необходими продукти :
5 яйца- (използвах домашни)
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно  за кекс на София Мел
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 
 1 бакпулвер -
2 ванилии
щипка сол
1 суп.лъжица какао и 2 пакетчета инстантно  кафе ( за оцветяване)- използвах 2 пак. от любимото ми кафе от фирма Нико
орехи - грамаж по желание

Белтъците и жълтъците се разделят. Разбиват се първо белтъците с едната чаша захар.Отделно  при непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя другата чаша със захарта. Постепенно добавяме  олиото и топлата вода. Прибавят се двете чаши брашно, бакпулвера, ванилията и солта.Отново се разбива и се добавя белтъчния крем като се разбърква внимателно с лъжица . Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес   за оцветяване с какаото  и 2-те пакетчета нес кафe. Към останалата смес  прибавих  и третата чаша брашно. Oтделих малко смес, която оцветих леко с жълта сладкарска боя .
Изсипва се в намаслена кексова форма с диаметър 28 см , като се редуват 3- те смеси.
Наред е  печенето:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните  - и при нея няма опция  за печене на долен реотан и аз сложих тавичката от фурната ( пълна с вода)най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен реотан при загрята фурна на 200 градуса 30 минути.(ще вметна нещо много важно-  не слагайте формата на дъното на фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса за 20 минути .Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл. Като изстине се поръсва с пудра захар.

 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

3 коментара:

  1. Привет! И аз правя така кекс, но вместо вода - прясно мляко, пропорциите са същите. Това е кекса на мама, става чуден. Пека си го обаче и на горен и долен реотан, също нямам опция без. На 170-180 градуса около 40 минути.
    Ще пробвам и с вода, за случаите, в които се оказва, че някой е употребил млякото в хладилника.

    ОтговорИзтриване
  2. Може ли да ми кажете как се получават тези хубави шарки с какаото при мен не се получава, явно има някаква тайна?

    ОтговорИзтриване