Необходими продукти :
5 яйца- (използвах
домашни)
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно за
кекс на София Мел
1 ч.ч. олио непълна ( аз
използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода -
1 бакпулвер -
2 ванилии
щипка сол
1 суп.лъжица какао и 2
пакетчета инстантно кафе ( за оцветяване)- използвах 2 пак. от любимото ми кафе от фирма Нико
орехи - грамаж по желание
Белтъците и жълтъците
се разделят. Разбиват
се първо белтъците с едната чаша
захар.Отделно при
непрекъснато бъркане към жълтъците се
добавя другата чаша със захарта.
Постепенно добавяме олиото
и топлата вода. Прибавят се двете
чаши брашно, бакпулвера, ванилията и солта.Отново се
разбива и се добавя белтъчния
крем като се разбърква внимателно с
лъжица . Отделя се 1
чаша от тази хомогенна смес за
оцветяване с какаото и 2-те пакетчета
нес кафe. Към останалата
смес прибавих и третата
чаша брашно. Oтделих
малко смес, която оцветих леко с жълта
сладкарска боя .
Изсипва се в намаслена
кексова форма с диаметър 28 см , като се
редуват 3- те смеси.
Наред е печенето:
(Моята фурна е от тези
- вентилаторните - и при нея няма
опция за печене на долен реотан и аз
сложих тавичката от фурната (
пълна с вода)най-горе и така тя не
позволи на горния реотан да пече. Получи
се!)
Пече се само на долен
реотан при загрята фурна на 200 градуса
30 минути.(ще вметна нещо много важно-
не слагайте формата на дъното на фурната,
а сложете на първата степен и на решетка).
Различните фурни пекат по различен
начин.След което намаляваме на 150 градуса
за 20 минути .Последните 10 минути се
изключва долния и се включва горния
реотан. С клечка се проверява
дали се е изпекъл. Като изстине се поръсва
с пудра захар.
Ще се радвам ако
имате време да посетите музикалния
канал на Севдалина и Валентин Спасови
- https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Привет! И аз правя така кекс, но вместо вода - прясно мляко, пропорциите са същите. Това е кекса на мама, става чуден. Пека си го обаче и на горен и долен реотан, също нямам опция без. На 170-180 градуса около 40 минути.
ОтговорИзтриванеЩе пробвам и с вода, за случаите, в които се оказва, че някой е употребил млякото в хладилника.
Привет! Ще опитам и с прясно мляко!
ИзтриванеМоже ли да ми кажете как се получават тези хубави шарки с какаото при мен не се получава, явно има някаква тайна?
ОтговорИзтриване