КОЗУНАЧЕНА
ПОГАЧА
Тази погача направих
за една кръщенка на наши приятели. Стана
невероятно вкусна!
Използвах следните
продукти:
около 1,150 гр.
брашно - пресято ( брашно за
козунаци на София Мел)
1 кубче мая
250 мл. прясно
мляко
6 яйца – като
отделяме 1 жълтък за намазване
250 грама краве
масло- меко
200 гр. захар, по
рецепта е 300 грама но аз добавих 25 грама
подсладител Стевия – Ерилайт на фирма
Нико. Тези 25 грама подсладител се
равняват на 100 грама захар.
Настъргана кора
на 1 лимон, както и сокът.
ванилия- 2-3
пакетчета
щипка сол
локум, стафиди – (които
е добре да се накиснат в ракия или ром)
и сурови белени бадеми
Яйцата ги разбих заедно
със захарта и накрая добавих
подсладителя. Сложих кубчето мая в леко
затопленото мляко с малко захар, щипка
сол и 2- с.л. брашно. Когато шупна заедно с яйчената смес изсипах в
машинката за тесто, добавих останалите
продукти (без маслото,
ядките, стафидите и локума).
Когато тестото се поомеси, постепенно
започнах да вкарвам мазнината. Получи
се невероятно тесто.
Оставих го да втаса, след което го
разделих на 2 равни части. Всяка част
разделих на 4 равни части, които разточих
на правоъгалник и поръсих
с нарязаниs на парченца
локум и стафиди. Направих плетеници
от 4 фитила. В тава с диаметър 36 см сложих
намаслена хартия и огнеопорна купичка
в средата. Плетениците
ги разположих от двете страни и оставих
погачката да втаса много добре. Преди
печенето намазах с разбития с мляко
жълтък, наредих бадемите и поръсих
обилно със захар. Изпекох във загрята
фурна на 160 градуса.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам
ако намерите време да разгледате
музикалния канал на Севдалина и Валентин
Спасови -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар