петък, 8 май 2015 г.

КОЗУНАЧЕНА ПОГАЧА


КОЗУНАЧЕНА ПОГАЧА
Тази погача направих за една кръщенка на наши приятели. Стана невероятно вкусна!
Използвах следните продукти:
около 1,150 гр. брашно - пресято ( брашно за козунаци на София Мел)
1 кубче мая
250 мл. прясно мляко
6 яйца – като отделяме 1 жълтък за намазване
250 грама краве масло- меко
200 гр. захар, по рецепта е 300 грама но аз добавих 25 грама подсладител Стевия – Ерилайт на фирма Нико. Тези 25 грама подсладител се равняват на 100 грама захар.

Настъргана кора на 1 лимон, както и сокът.
ванилия- 2-3 пакетчета
щипка сол
локум, стафиди – (които е добре да се накиснат в ракия или ром) и сурови белени бадеми
Яйцата ги разбих заедно със захарта и накрая добавих подсладителя. Сложих кубчето мая в леко затопленото мляко с малко захар, щипка сол и 2- с.л. брашно. Когато шупна заедно с  яйчената смес изсипах  в машинката за тесто, добавих останалите продукти (без маслото, ядките, стафидите и локума).  Когато тестото се поомеси, постепенно започнах да вкарвам мазнината. Получи се невероятно тесто. Оставих го да втаса, след което го разделих на 2 равни части. Всяка част разделих на 4 равни части, които разточих на правоъгалник и поръсих с нарязаниs на парченца локум и стафиди. Направих плетеници от 4 фитила. В тава с диаметър 36 см сложих намаслена хартия и огнеопорна купичка в средата. Плетениците ги разположих от двете страни и оставих погачката да втаса много добре. Преди печенето намазах с разбития с мляко жълтък, наредих бадемите и поръсих обилно със захар. Изпекох във загрята фурна на 160 градуса.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако намерите време  да разгледате музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -   https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

Няма коментари:

Публикуване на коментар