неделя, 29 юни 2014 г.

ШАРЕНО РУЛО С ДОМАШЕН КРЕМ

Тази рецепта изрових от тефтерите на баба, само малко я промених – разделих жълтъците от белтъците, вместо мармалад  за плънката направих домашен крем, също така не сложих сода. Стана мнооого вкусно!!!
Продукти:
За блата:
5 яйца- аз използвах домашни
1 ч.ч захар – около 140 гр.
1 ч.ч. брашно – използвах на София мел за кекс - около 90 гр.
5 с. л. зехтин - може и олио
2 ванилии
Разделих белтъците и жълтъците . Към белтъците добавих щипка сол и ги разбих на сняг с миксер. Жълтъците със захарта разбих на ръка много добре. Добавих зехтина и продължих да бия . Сложих ванилиите. Смесих разбитите белтъци с жълтъчната смес и разбърках внимателно, след което добавих брашното. За шарката отделих малка част от сместа, в която добавих 1 с.л. какао за сладкиши. Върху намаслена пергаментова хартия най- напред направих кръгчета с какаовата смес, след това с лъжица разпределих останалата жълта. Във загрята фурна на 180 градуса с вентилатор изпекох до леко зачервяване. Извадих готовия блат. Сложих го заедно с хартията върху навлажнена памучна кърпа , навих го на руло и след няколко минути внимателно го отлепих от хартията и сложих нова суха пергаментова хартия, с която отново навих блата на руло и го оставих да изстине така. През това време направих домашния крем. С него правя домашната торта, но за това руло идва в повече. Реших да не намазвам рулото отгоре, защото нямаше да се види шарката. Останалият крем достави удоволствие на останалите членове от семейството ми !
Продукти:
1 л прясно мляко
8 с.л брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с 1 ч.ч. прясно мляко, останалото мляко се слага в тенжера да заври, слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата се премества настрани и се слагат 3 жълтъка като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с 1 с.л. лимонов сок  и ванилия. След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем.
Внимателно се развива рулото и се намазва равномерно с крема. По желание може да се наредят малинки или други плодове. Аз реших да го оставя чист.
Трябва да престои поне 2 часа, ако има тази възможност! :)
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

Няма коментари:

Публикуване на коментар