Тази рецепта изрових
от тефтерите на баба, само малко я
промених – разделих жълтъците от
белтъците, вместо мармалад за плънката
направих домашен крем, също така не
сложих сода. Стана мнооого вкусно!!!
Продукти:
За блата:
5 яйца- аз използвах
домашни
1 ч.ч захар – около 140
гр.
1 ч.ч. брашно – използвах
на София мел за кекс - около 90 гр.
5 с. л. зехтин - може и
олио
2 ванилии
Разделих белтъците и
жълтъците . Към белтъците добавих щипка
сол и ги разбих на сняг с миксер. Жълтъците
със захарта разбих на ръка много добре.
Добавих зехтина и продължих да бия .
Сложих ванилиите. Смесих разбитите
белтъци с жълтъчната смес и разбърках
внимателно, след което добавих брашното.
За шарката отделих малка част от сместа,
в която добавих 1 с.л. какао за сладкиши.
Върху намаслена пергаментова хартия
най- напред направих кръгчета с какаовата
смес, след това с лъжица разпределих
останалата жълта. Във загрята фурна на
180 градуса с вентилатор изпекох до леко
зачервяване. Извадих готовия блат.
Сложих го заедно с хартията върху
навлажнена памучна кърпа , навих го на
руло и след няколко минути внимателно
го отлепих от хартията и сложих нова
суха пергаментова хартия, с която отново
навих блата на руло и го оставих да
изстине така. През това време направих
домашния крем. С него правя домашната
торта, но за това руло идва в повече.
Реших да не намазвам рулото отгоре,
защото нямаше да се види шарката.
Останалият крем достави удоволствие
на останалите членове от семейството
ми !
Продукти:
1 л прясно мляко
8 с.л брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с 1 ч.ч. прясно мляко, останалото мляко се слага в тенжера да заври, слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата се премества настрани и се слагат 3 жълтъка като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с 1 с.л. лимонов сок и ванилия. След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем.
1 л прясно мляко
8 с.л брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с 1 ч.ч. прясно мляко, останалото мляко се слага в тенжера да заври, слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата се премества настрани и се слагат 3 жълтъка като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с 1 с.л. лимонов сок и ванилия. След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем.
Внимателно се развива
рулото и се намазва равномерно с крема.
По желание може да се наредят малинки
или други плодове. Аз реших да го оставя
чист.
Трябва да престои поне
2 часа, ако има тази възможност! :)
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на
Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар