понеделник, 2 юни 2014 г.

ПОГАЧКА "ВЕНИ" - една моя импровизация

ПОГАЧКА "ВЕНИ" ( със сирене и масло) -една моя импровизация
Необходими продукти:
За тестото:
 около 1 кг брашно(пресято) – използвах брашно за баници на София мел
500 мл. леко затоплено мляко
3 яйца - отделя се 1 жълтък за намазване
1  кубче мая -
 1с.л. захар
1 ч.л. сол - хималайска
3 с.л. зехтин или олио
1 с.л. оцет
за намазване около 200 гр. масло – разтопява се
за намазване се разбива жълтък с 1 с.л. зехтин и 1 ч.л. прясно мляко
За плънката -
300 гр. сирене – аз сложих и  малко домашна извара
2 разбити яйца

Омесва се много добре тестото и се оставя да втаса. Отделя се една малка част за средата на погачката и за малките топчета. Останалото тесто се разделя на 5 равни части, които се разточват на правоъгълници. Всяка половина на правоъгълниците се намазват се с масло и се поръсва от плънката. Другата половина се нарязва на лентички. Навива се на руло до половината, маже се с масло, поръсва се с маково семе и се навива до края. Подреждат се в намазнена тавичка по посочения начин. Топчетата се овалват с микс от семенца. Оставя се да втаса. Намазва се с разбития жълтък, зехтин и пр. мляко. Пече се на 180 градуса с вентилатор.

3 коментара:

  1. Браво Севдалина, ти си кулинарен творец, всичко е много апетитно.

    ОтговорИзтриване
  2. Parabéns!!!!! Além de belos são perfeitos pra um café da manhã muito especial!!!!!!!
    Apetitosos e muito deliciosops ,amei ...

    ОтговорИзтриване