петък, 30 май 2014 г.

БАНИЦА със СИРЕНЕ


(Някои  близки я наричат баница – саралия,  кисела баница, други казват , че е тутманик ) Каквото име и да има - в едно съм сигурна – става изключително вкусна и ми напомня за чудесните закуски, които продаваха в Широка лъка ( там преминаха 6 години от живота ми).
Много вкусна става!!!
Необходими продукти:
 около 1 кг брашно за пица на София мел
500 мл - прясно мляко
1ч.л. Сол
2-чл. Захар
1 с.л. оцет
2- сл.л зехтин или олио
250 гр- краве масло – разтопява се - за намазване
краве сирене – около 300 гр.
мая- 1 кубче- разтваря се с малко прясно мляко, ако е суха се слага директно
2 яйца -за тестото
за плънката
3 яйца се разбиват и се прибавят към сиренето за поръсване

1 жълтък за намазване
Като втаса тестото се разделя на 6 еднакви топки, които се разточват и се нареждат върху намаслена тава с диаметър 32 см – като всяка се намаслява с разтопено масло и се поръсва със сирене. Нарязва се на квадрати и се оставя да втаса. Преди печене се намазва с разбит жълтък и 1 с.л. олио. Малко преди да се извади от фурната се поръсва със ситно настърган кашкавал.

 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

Няма коментари:

Публикуване на коментар