неделя, 4 май 2014 г.

ПИТКА С МАСЛО И СИРЕНЕ

ПИТКА С МАСЛО И СИРЕНЕ
Тестото е универсално, което използвам от години – за погачи, пици, мекици, сиренки и др. Само в това има повече яйца.
1 кубче мая,500 мл. прясно мляко, 5 яйца, 1 ч.л. захар,1 ч.л. сол- аз използвам хималайска,1 с.л.олио или зехтин, 1 с.л. оцет, брашно (пресято)- 1 кг , сирене – около 200- 250 гр. , 250 гр. масло (може и 200 гр.) за мазане, сусам и маково семе- за поръсване.
Маята втасва със захарта,топлото мляко и 2-3 с.л. брашно, добавяме яйцата – не ги разбих предварително само отделих 1 жълтък за намазване,олиото,брашното и солта. Омесва се хубаво тестото и се оставя да фтаса. Разделя се на 7 еднакви топки, като едната се оставя настрани, а останалите 6 се разточват на така, че да придобият формата на правоъгълник . Мажем първата кора обилно с масло и поръсваме със сирене,нареждаме втората и третата по същия начин . Прави се руло , което се навива като охлюв в дълбок съд (за първи път използвам такъв и погачката имаше възможност да нарастне) – преди това сме сложили хартия за печене намазана с масло. По същия начин оформяме и другото руло от 3 кори. Оставя се да втаса. Намазва се с разбития жълтък и 1 с.л. олио. По желание се поръсва се със сусамено и маково семе. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса без вентилатор.
Останалата топка разделих на 2 и разточих на 2 малки правоъгълника – намазах с масло, поръсих със сирене, добавих чубрица и малко червен пипер- Тези подправки исках да ги сложа в питката, но не посмях. Навих на руло което нарязах на 6 парчета – сложих ги в силиконава форма за мъфини и ги оставих да втасат , след което ги изпекох – станаха изключително вкусни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар