ПИТКА С МАСЛО И
СИРЕНЕ
Тестото е
универсално, което използвам от години
– за погачи, пици, мекици, сиренки и др.
Само в това има повече яйца.
1 кубче мая,500 мл. прясно
мляко, 5
яйца, 1 ч.л. захар,1 ч.л. сол-
аз използвам хималайска,1
с.л.олио или зехтин, 1 с.л. оцет,
брашно (пресято)-
1 кг , сирене – около 200-
250 гр. , 250 гр. масло (може и 200 гр.) за
мазане, сусам и маково семе- за поръсване.
Маята втасва със
захарта,топлото мляко и 2-3
с.л. брашно, добавяме яйцата
– не ги разбих предварително –
само отделих 1 жълтък
за намазване,олиото,брашното и солта.
Омесва се хубаво тестото и
се оставя да фтаса. Разделя се на 7
еднакви топки, като едната
се оставя настрани, а останалите 6 се
разточват на така, че да придобият
формата на правоъгълник . Мажем първата
кора обилно с масло и поръсваме със
сирене,нареждаме втората и третата по
същия начин . Прави се руло , което се
навива като охлюв в дълбок съд (за първи път използвам такъв и погачката имаше възможност да нарастне) – преди
това сме сложили хартия за печене
намазана с масло. По същия начин оформяме
и другото руло от 3 кори. Оставя се да
втаса. Намазва се с разбития жълтък и
1 с.л. олио. По желание се поръсва се със
сусамено и маково семе. Пече
се в предварително загрята фурна на 180
градуса без вентилатор.
Останалата топка
разделих на 2 и разточих на 2 малки
правоъгълника – намазах с масло, поръсих
със сирене, добавих чубрица и малко
червен пипер- Тези подправки исках да
ги сложа в питката, но не посмях. Навих
на руло което нарязах на 6 парчета –
сложих ги в силиконава форма за мъфини
и ги оставих да втасат , след което ги
изпекох – станаха изключително вкусни!
Няма коментари:
Публикуване на коментар