ПЪЛНОЗЪРНЕСТА
ПОГАЧКА -
За първи път се
опитвам да правя погача с пълнозърнесто
брашно, но мисля че се получи.
Продукти:
500 грама от
пълнозърнесто брашно Грахам -показала
съм опаковката на една от снимките.
250 мл. прясно
мляко
1 пак, суха мая
на д-р Йоткер – 7 грама
малко сирене –
не го измерих
1 яйце
1 кафена лъжичка
сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
(може и олио)
за мазане зехтин или олио
Не съм ползвала
масло, както при другите погачи. Брашното се пресява.
Омесва се тестото.
Оформянето на
погачката е моя импровизация. Кръгчето в средата намазах със зехтин и поръсих с маково семе. Върху него оформих тази плетка с
лентички. Оформят се 7 топчета по 78
гр. всяко. Точат се на правоъгълник с
17 – 11 см. Едната половина се нарязва на
малки лентички по 5 мм ширина, я другата
се намазва със зехтина и се поръсва със
сиренце. Навива се на руло до средата,
поръсва с микс от семенца и се навива
до края. Правят се 7 такива и се нареждат
в тавичката (с диаметър
27 см,) както е показано.
Правят се и малки топчета – по 8 гр. всяко
което се намазнява и се овалва с микс
от семенца. Погачката се оставя да втаса много хубаво. (Остана ми малко тесто и с
него направих едно хлебче, което стана
също много вкусно) Преди печене намазах
с разбит жълтък с малко прясно мляко и
зехтин – ( като се изпече
го отчетох като грешка )–
ако се намаже само с мазнина – видът
на погачката след изпичането ще е по-
добър. Пече се в загрята на 180 гр. фурна
с вентилатор.
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Няма коментари:
Публикуване на коментар