четвъртък, 26 юни 2014 г.

ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПОГАЧКА


ПЪЛНОЗЪРНЕСТА ПОГАЧКА -
За първи път се опитвам да правя погача с пълнозърнесто брашно, но мисля че се получи.
Продукти:
500 грама от пълнозърнесто брашно Грахам -показала съм опаковката на една от снимките.
250 мл. прясно мляко
1 пак, суха мая на д-р Йоткер – 7 грама
малко сирене – не го измерих
1 яйце
1 кафена лъжичка сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин (може и олио)
за мазане зехтин или олио
Не съм ползвала масло, както при другите погачи. Брашното се пресява. Омесва се тестото.
Оформянето на погачката е моя импровизация. Кръгчето  в  средата намазах със зехтин и поръсих   с маково семе. Върху него оформих тази плетка с лентички. Оформят  се 7 топчета по 78 гр. всяко. Точат се на правоъгълник с 17 – 11 см. Едната половина се нарязва на малки лентички по 5 мм ширина, я другата се намазва със зехтина и се поръсва със сиренце. Навива се на руло до средата, поръсва с микс от семенца и се навива до края. Правят се 7 такива и се нареждат в тавичката (с диаметър 27 см,) както е показано. Правят се и малки топчета – по 8 гр. всяко което се намазнява и се овалва с микс от семенца. Погачката  се оставя да втаса много хубаво. (Остана ми малко тесто и с него направих едно хлебче, което стана също много вкусно) Преди печене намазах с разбит жълтък с малко прясно мляко и зехтин – ( като се изпече го отчетох като грешка )– ако се намаже само с мазнина – видът на погачката след изпичането ще е по- добър. Пече се в загрята на 180 гр. фурна с вентилатор.
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

Няма коментари:

Публикуване на коментар