петък, 18 април 2014 г.

КОЗУНАЧЕНА ПИТА С ЛОКУМ И СТАФИДИ

КОЗУНАЧЕНА ПИТА  С ЛОКУМ И СТАФИДИ - 
Необходими продукти
около 1 кг бяло брашно (използвах на София мел за козунаци )- пресято
6 бр. яйца - домашни - (може и да  са от магазина , само внимавайте да няма някое развалено.  Всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
2-3 ванилии
1 с.л. ракия  
 стафиди  около половин ч.ч  – предварително накиснати в ром или ракия,
 локум, бадемови  орехови ядки
щипка сол   -
 Много е важно да подчертая, че стафидите, локумът  и ядките се слагат след като е втасало тестото и  преди да се сплетат козунаците.

Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. Този път реших да го премеся и го оставих отново да втаса. След това отделих от тестото 1,200 кг, което разделих на 8 топчета по 150 гр, които разточих надълго и сложих локум и стафиди. Направих 2 плетеници  - с по    4 фитила  и положих в тава с диаметър 36 см , като по средата сложих огнеопорна купа. Като втаса отново, намазах с разбития жълтък, поръсих със захар и наредих ореховите ядки и натрошени обелени бадеми. От останалото тесто оформих 2 малки козуначета, които станаха също много сполучливи. (на снимката долу) Изпекох в затоплена фурна на 180 градуса. Сложих алуминиево фолио през първите 25 мин. Не пускайте вентилатор (ако фурната е вентилаторна)!
Да ви е сладко!!!



Няма коментари:

Публикуване на коментар