понеделник, 14 април 2014 г.

КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД



КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД
Необходими продукти :
5 яйца-по възможност домашни
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно  - пресято
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 200 мл
 1 бакпулвер
2 ванилии
щипка сода
щипка сол
1 суп.лъжица какао за оцветяване.
по желание се слагат орехови ядки
Белтъците и жълтъците се разделят. Разбиват се първо белтъците с едната чаша захар.Отделно  при непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя другата чаша със захарта. .Постепенно добавяме топлата вода и олиото. Прибавят се двете чаши брашно, бакпулвера, содата, ванилията и солта.Отново се разбива и се добавя белтъчния крем като се разбърква внимателно с лъжица . Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес   за оцветяване с какаото  , а към останалата смес  се  прибавя и третата чаша брашно. В намаслена форма се сипва част от жълтата смес, после от другата. (сложих няколко парченца шоколад, но след това го отчетох като грешка, защото бяха паднали на дъното и кекса трудно се отлепи от формата)
МНОГО ВАЖНО E ПЕЧЕНЕТО:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните  - и при нея няма опция  за печене на долен реотан и аз сложих тавичката(пълна със студена вода) от фурната най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен реотан при загрята фурна на 200 градуса 30 минути.(ще вметна нещо много важно-  не слагайте кекса на дъното на фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса за 20 минути .Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл.  Като изстине, се изважда от формата и се намазва с разтопен шоколад - (аз използвах натурален на Милка и бял за украсата)
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

Няма коментари:

Публикуване на коментар