петък, 4 септември 2015 г.

ЛЕСНА ПОГАЧА С МАСЛО


Необходими продукти:
за тестото :
около 1 кг бяло брашно – пресято
3-4 яйца
500 мл прясно мляко- леко затоплено
1 – 2 пак стевия ерилайт – 2 грама или 1 с.л. захар

1 ч. л сол  - равна
1 с. л. олио или зехтин, 1 с.л.- оцет
1 пакетче суха мая

около 200 гр. краве масло за намазване на корите( трябва да е меко- престояло на стайна температура)

Тестото се омесва много добре (може на ръка или в тестобъркачка), което се оставя да втаса. След това се разделя на 3 равни части като всяка от тях се разточва и се намазва с разтопеното масло. Нареждат се 3 – те кори и се нарязват на 16 равни парчета , които се навиват като кроасани и си нареждат в намаслена тавичка под формата на слънце. Намазват се с останалото масло.
Оставя се да втаса, докато увеличи двойно размера си, намазва се отгоре с жълтък,разбит с малко прясно мляко , може да се поръси със сусам. Пече в умерена фурна на 180 – 200 градуса.
Като се изпече се покрива с чиста памучна кърпа и се оставя така да изстине.
Да ви е сладко!!!

ЦАРЕВИЧНИ ПИТКИ



 




Използвах следните продукти:
1 пак суха мая - 7 гр.
около 100 гр. царевично брашно
 около 260 гр. бяло брашно
около 180 мл прясно мляко
1 равна ч.л. сол
2 пак. стевия ерилайт- (2 гр) - или 1 с.л. мед
2 яйца


Всичко това се омесва много добре и тестото се оставя да втаса. След това разделям тестото на 3 еднакви части и оформям питките.



 В едната сложих подправки – чубрица, розмарин и червен пипер. В другата сложих сирене и оформих като руло. Намазах с разбит жълтък, поръсих със сусам и оставих да втасат 3- те питки. Изпекох ги в предварително загрята фурна на 180 гр. с вентилатор.

 Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

четвъртък, 3 септември 2015 г.

ЦАРЕВИЧНА КАША С ПРЯСНО МЛЯКО




Кашата, която виждате на снимката стана изключително вкусна. Така си я спомням от детството ми. Много лесна е за приготвяне и горещо ви я препоръчвам. Царевичното брашно на София Мел е изключително качествено.
Използвах около 500 мл. прясно мляко и 300 мл вода, (сол на вкус) – от която отделих около 150 мл в която разбих с миксер предварително брашното- около 70 гр. Така получената студена кашичка прецедих през по- широка цедка и когато млякото и останалата вода завряха на тънка струйка я изсипах при непрекъснато бъркане и на по- ниска температура.
Преди да се отстрани от котлона се слага бучка масло. Поднася се топла – по желание с крутони, пармезан или сирене.

вторник, 4 август 2015 г.

РАВИОЛИ СЪС СИРЕНЕ


Да ви кажа малко със страх започнах да ги правя тези равиоли. Това беше първи опит и не бях сигурна дали ще се справя. За моя изненада – станаха изключително сполучливи и вкусни!
Необходими продукти
  • около 315 г брашно – Екстра на София Мел
  • вода – 100 мл
  • 4 бр. яйца
  • 70 г масло
  • сирене "Пармезан"
        160 г сирене
 по желание черен пипер
  • сол
Направих твърдо тесто от пресятото брашно, 2 яйца, водата и щипка сол. Покрих с памучна кърпа и го оставих около 30 мин да престои. След това го разделих на 4 равни части, които разточих колкото е голяма формата за равиоли.







 (Тази форма си я закупих от едни немски магазин в Пловдив. )Подготвя се и плънката от сиренето, 1 разбито яйце, малко настърган "Пармезан" и черния пипер. Върху едната кора се поставя по 1 лъжичка плънка и накрая намазах тестото между плънките с другото разбито яйце. Покрих с другата кора и внимателно с малката точилка разточих горната кора, така че да се оформят равиолите. Варят се последователно на части във вряща подсолена вода, след като изплуват на повърхността се варят се още около 3-4 минути, изваждат се с решетъчна  лъжица, поставят се в огнеупорни чинии, заливат се с масло, поръсват се с настъргано сирене

"Пармезан" и се държат в гореща фурна, докато се сварят останалите равиоли. Поднасят се горещи залети със сос по желание. 
 ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

  Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA


СЛАДКИШ С ЯБЪЛКИ


Необходими продукти:
4-5 яйца
100 гр. кристална захар и  35 грама Стевия Ерилайт (равняват се на 140 грама захар)
 
150 мл – зехтин (може и олио)
2 ч.ч брашно за кекс на София Мел. (около 200 гр.)- пресято
1 бакпулвер (на Йоткер)
1 ванилия
1 кг ябълки (кисели)– обелени и настъргани на едро (може и на малки кубчета)
орехови ядки около 95 гр– нарязани на едро (не смляни)
1 ч.л . канела за ябълките
Яйцата се разбиват заедно с подсладителя, захарта и ванилията и след това на струйка се добавя постепенно зехтина. Сместа се изсипва в дълбок съд и постепенно се добавя пресятото брашно с бакпулвера се бърка внимателно с лъжица до получаване на гладка смес. Настърганите ябълки се объркват с ореховите ядки и канелата и се слагат в сместа. Разбърква се хубаво и се изсипва в тавичка с намаслена хартия и се пече около 30 мин на 180 градуса с вентилатор. Като изстине се нарязва с чаша или на ромбоиди. По желание се поръсва с пудра захар. Да ви е сладко!!!

понеделник, 3 август 2015 г.

ПОГАЧКА ВЕТРИЛО


Небходими продукти за тази погачка
Около половин кг брашно за козунаци на София Мел
1 кафена л. сол
1ч.л. захар или 1 пак Стевия Ерилайт 

1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
1 пак. Суха мая – 7  гр.
2 яйца
около 250 мл прясно мляко
Всичко това се омесва много добре и се оставя да втаса. След това с чашка се оформят тези кръгчета, които се нараждат в намаслена тава като се застъпват .
  Отново се оставя да втаса и се намазва с разбит жълтък и  малко прясно мляко. Пече се в умерена фурна! 

ПАЛАЧИНКИ С ПЪЛНЕЖ ОТ ТИКВИЧКИ И СИРЕНЕ



Необходими продукти:
Брашно за кекс на София Мел – около 170 гр.
3 яйца
300 мл прясно мляко
щипка сол
1 с.л. зехтин или олио
1 пак. Стевия Ерилайт – 1 гр- се равнява на 4 грама захар

масло за намазване
кашкавал за поръсване
за плънката :
сирене около 80 грама
1 яйце
1 настъргана тиквичка
2 малки моркова – сварени и нарязани на кубчета
чубрица и риган по малко

Разбиваме яйцата и последователно прибавяме прясното мляко, брашното, солта, подсладителя и зехтина. Трябва да се получи гладка смес. Ако се наложи прецедете я.
Сложете тигана за палачинки да се загрее на среден огън и намажете с маслото. Изпечете палачинките и намазвайте веднага с масло. От тази смес получих 8 бр. палачинки. Една част от тях намазах с мед и орехи, а друга част направих с плънка от настърганата тиквичка, която запържих леко с мазнина и след като изстина смесих със разбитото яйце, сиренето и варените моркови. Запекох ги във загрята на 220 градуса фурна с вентилатор и 5 мин.      преди да ги извадя ги поръсих с настърган кашкавал. Получи се много вкусен ордьовър. Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA