петък, 22 май 2015 г.

ИМПРОВИЗИРАН СЛАДКИШ С ДОМАШЕН КРЕМ


Необходими продукти:
1 пакет саварини – (200 гр) – около 24 бр.
2 пак. (от 10 г) желатин
къпини и ягоди -  или др. плодове по желание
За домашния крем:
1 л прясно мляко
3 яйца, от които се отделят жълтъцитe
8 с.л брашно (аз го препичам малко преди това) се смесват с 10 с.л. захар на сухо - размиват се с 1 ч.ч. прясно мляко, останалото мляко се слага в тенжера да заври, слага се бучка масло и след това се изсипва от горната смес и се бърка непрекъснато докато се сгъсти. Тенжерата се премества настрани и се слагат 3- те жълтъка като се бърка непрекъснато да не се пресекат. Белтъците се разбиват на сняг с малко лимонов сок, 2 с.л. пудра захар, лимонов и ванилия. След като изстине основния крем , постепенно се добавя белтъчния крем.
В тавичка ( с диаметър 26 см) с подвижен ринг полагам прозрачно фолио, нареждат се саварините, като леко са натопени преди това в прясно мляко. Следа като се изпълни дъното се нареждат настрани на половинки. Разпределям равномерно домашния крем, нареждам плодовете и се заемам с приготвянето на желатина. Когато вече е набъбнал и е готов заливам внимателно повърхността на сладкиша. Така се оставя в хладилника за няколко часа.
 Вижте  рецептите и във Фейсбук  -
 https://www.facebook.com/pages/%D0%92%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F/508978155842414?ref=bookmarks
Ще се радвам ако намерите време да посетите музикалния канал на дуета Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

четвъртък, 14 май 2015 г.

ПЕЧЕНИ СИРЕНКИ



За тези сиренки използвах универсалното тесто, от което правя погачки, мекици, баници и др. От тази доза освен сиренки, правя и пърленки, които са любими на децата ми.
Продукти:
Около 1 кг бяло брашно на София Мел
2 яйца
около 550 мл прясно мляко- леко затоплено
2 пакетчета (по 1 гр) подсладител Стевия Ерилайт (продава се в Кауфланд ) който замества 1 с.л. захар


 
 С този подсладител си пия кафенцето.
1 ч. л сол -равна (хималайска)
1-2 с. л. олио или зехтин

1 ч.л. оцет
  1 пакетче суха мая – 11 грама или 1 кубче прясна мая

За плънката – 1 яйце, което се разбива и натрошено сирене
Всичко това се омесва много добре и се оставя да втаса тестото. Част от него се разточва на не много търка кора и с чашка се правят тестени кръгчета, в средата на които се слага от плънката. Прихлупва си е с ръбчетата надолу тестените топки се нареждат в намаслена форма за мъфини.




 Отгоре се слага по 1 малко парченце масло. По желание може да се поръсят с настърган кашкавал. Втасват малко и се пекат в умерена фурна  до зачервяване. Стават изключително вкусни! 
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

петък, 8 май 2015 г.

КОЗУНАЧЕНА ПОГАЧА


КОЗУНАЧЕНА ПОГАЧА
Тази погача направих за една кръщенка на наши приятели. Стана невероятно вкусна!
Използвах следните продукти:
около 1,150 гр. брашно - пресято ( брашно за козунаци на София Мел)
1 кубче мая
250 мл. прясно мляко
6 яйца – като отделяме 1 жълтък за намазване
250 грама краве масло- меко
200 гр. захар, по рецепта е 300 грама но аз добавих 25 грама подсладител Стевия – Ерилайт на фирма Нико. Тези 25 грама подсладител се равняват на 100 грама захар.

Настъргана кора на 1 лимон, както и сокът.
ванилия- 2-3 пакетчета
щипка сол
локум, стафиди – (които е добре да се накиснат в ракия или ром) и сурови белени бадеми
Яйцата ги разбих заедно със захарта и накрая добавих подсладителя. Сложих кубчето мая в леко затопленото мляко с малко захар, щипка сол и 2- с.л. брашно. Когато шупна заедно с  яйчената смес изсипах  в машинката за тесто, добавих останалите продукти (без маслото, ядките, стафидите и локума).  Когато тестото се поомеси, постепенно започнах да вкарвам мазнината. Получи се невероятно тесто. Оставих го да втаса, след което го разделих на 2 равни части. Всяка част разделих на 4 равни части, които разточих на правоъгалник и поръсих с нарязаниs на парченца локум и стафиди. Направих плетеници от 4 фитила. В тава с диаметър 36 см сложих намаслена хартия и огнеопорна купичка в средата. Плетениците ги разположих от двете страни и оставих погачката да втаса много добре. Преди печенето намазах с разбития с мляко жълтък, наредих бадемите и поръсих обилно със захар. Изпекох във загрята фурна на 160 градуса.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако намерите време  да разгледате музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -   https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

сряда, 6 май 2015 г.

ПОГАЧКА ЗА РОЖДЕНИЯ МИ ДЕН



Много съм щастлива, че съм родена на този голям празник Гергьовден. Днес направих  тази погачка със сирене.
Тестото е универсално, с което правя освен погачите и мекици, сиренки, пици и др.
Продукти:
 около 1 кг бяло брашно –  Екстра на София мел
 2   яйца
550 мл прясно мляко- леко затоплено
1 с.л. захар - кафява
половин ч. л сол
1 с. л. олио или зехтин
1 с.л.- оцет или ракия
1  кубче мая  - или 1 пак. суха мая - 11 гр.




За плънката:
200 гр. сирене – натрошено за поръсване.

– от 125 гр. разтопено краве масло за намазване. Тавичката е с диаметър 32 см. Пече се на 170 градуса в загрята фурна с вентилатор.

събота, 2 май 2015 г.

СЪБОТЕН КЕКС


Необходими продукти :
5 яйца- (използвах домашни)
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно  за кекс на София Мел
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 
 1 бакпулвер -
2 ванилии
щипка сол
1 суп.лъжица какао и 2 пакетчета инстантно  кафе ( за оцветяване)- използвах 2 пак. от любимото ми кафе от фирма Нико
орехи - грамаж по желание

Белтъците и жълтъците се разделят. Разбиват се първо белтъците с едната чаша захар.Отделно  при непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя другата чаша със захарта. Постепенно добавяме  олиото и топлата вода. Прибавят се двете чаши брашно, бакпулвера, ванилията и солта.Отново се разбива и се добавя белтъчния крем като се разбърква внимателно с лъжица . Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес   за оцветяване с какаото  и 2-те пакетчета нес кафe. Към останалата смес  прибавих  и третата чаша брашно. Oтделих малко смес, която оцветих леко с жълта сладкарска боя .
Изсипва се в намаслена кексова форма с диаметър 28 см , като се редуват 3- те смеси.
Наред е  печенето:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните  - и при нея няма опция  за печене на долен реотан и аз сложих тавичката от фурната ( пълна с вода)най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен реотан при загрята фурна на 200 градуса 30 минути.(ще вметна нещо много важно-  не слагайте формата на дъното на фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса за 20 минути .Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл. Като изстине се поръсва с пудра захар.

 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA