събота, 1 ноември 2014 г.

СИРОП ОТ БЪЗ

СИРОП  ОТ БЪЗАК

За първи път правя сироп от зрънца от бъзак - храстовиден вид.  Досега само съм изсушавала зрънцата.
Малко късно публикувам рецептата, но мисля, че все още има останали зрънца от бъз, от които можете да си направите за този изключително полезен и лечебен сироп от бъз.
Много хора не знаят, че тези черни зрънца са с изключително лечебни свойства. Аз също като дете съм си мислила, че са отровни.
Рецептата е оставена от лечителя Петър Димков.
Сиропът от бъз има антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!
Рецепти
1. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд ( аз използвах голям буркан- 5 литров и по-малък -2 литров- получи се 1.5 л гъст сироп) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!
2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.
3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.




3 коментара: