петък, 10 октомври 2014 г.

ДВЕ РУЛА С МАНАТАРКА И ОРИЗ

Много обичам гъбата манатарка. Децата ми също.  Това е  може би единствената гъба, която не мога да объркам с двойника. Но все пак трябва да бъдем много внимателни, когато посягаме към горските гъби. Преди седмица успях да намеря само две, обикаляйки Рила , но те бяха достатъчно големи. Общото им тегло беше 1150 грама. Едната изпържих с масло, а с  другата съчетах   с ориз, като направих много вкусна плънка за рулото, което виждате-  моя импровизация. 
Имах под ръка свински карета – около половин килограм. Наредих ги върху фолио, като застъпих едно в друго малките карета. По средата сложих 2 дървени пръчици, които се използват за печене на шишчета. Прецених, че по този начин рулото ще стане по устойчиво.
Плънката направих от
70 г бисерен ориз , който запържих в масло. След това добавих нарязания на дребно 1 глава кромид лук, най- накрая добавих гъбите ( около 400 гр.), 3 скилидки чесън- също нарязан на ситно. Когато се запържи всичко добавих 300 мл топла вода, в която бях разтворила кубче зеленчуков бульон.
Когато извря течността добавих подправки - черен пипер, мащерка, пресен джоджен.
Част от плънката застелих в средата на рулото, което преди това бях поръсила малко чесново брашно, добавих настърган кашкавал (около 50 гр) на едро, малко магданоз и целина на ситно нарязани. Добавих още малко от плънката (останалата използвах по-късно за друго руло с палачинка). 

 
Завих внимателно каренцата като заших краищата им. Овкусих оформеното руло със сол, намазах го с меко масло и поръсих с червен пипер. Завих го с фолио и го сложих в тавичка с малко вода и олио. Сложих го в студена фурна и включих на 250 градуса – някъде след около 40 мин. го извадих. Внимателно махнах фолиото и отново го сложих да се запече в друга (чиста тавичка) като изсипах върху него готварска сметана – 200 мл. Когато се запече извадих рулото.
Останалата плънка използвах за друго руло, което направих от 1 палачинка, останала от закуската. И нея завих с фолио и малко я позапекох малко в същата тавичка по време на печенето на основното руло с фолиото. И това палачинково руло стана изключително вкусно руло.

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

2 коментара: