сряда, 1 октомври 2014 г.

СУРОВА ТУРШИЯ

СУРОВА ТУРШИЯ
Тази туршия е любима на семейството ми и я правим от години, само че в петорна доза. :)
Рецептата я видяхме в едно старо списание като малко сме я променили според нашия вкус.
ПРОДУКТИ:
1 кг камби - червени
1 кг карфиол
1 кг зеле- обикновено
1 кг  краставички - корнишони
1 кг зелени домати
1 кг моркови
чесън по желание – 1-2 глави – необелен, който се слага в маринатата
сол – 1 чаена чаша – около 200 гр.
захар – 1 ч.ч – около 200 гр
винен оцет (аз използвах на Орфея) – 6 чаени чаши (с вместимост  220 ml)
вода - 10 чаени чаши
дафинов лист, бахар, черен пипер, зелени стръкчета от целина, магданоз


Слага се маринатата да заври ( ври около 5 мин ) водата, оцета, захарта, солта, черния пипер, бахара, главите чесън, – все пак може да опитвате  дали ви допада този вкус .   Оставя се да изстине. Ако не стигне се прави допълнително и пак се пробва на вкус.
Зеленчуците се нарязват на по- големи парчета, краставичките и зелените домати се оставят цели. Карфиолът се нарязва на розички. Морковите ако са големи се разполовяват или се нарязват на 3 части. Ако са – по-малки може и цели. Пробвали сме нарязани на филийки- не стават толкова вкусни! Обикновеното зеле също се нарязва на по- големи парчета. Нареждат се в 3 литрови буркани като се нареждат от всички зеленчуци равномерно, притискат се добре и се слага между зеленчуците от магданоза и целината.
На всеки буркан се слагат по 4 аспирина. Заливат се с маринатата. Запечатват се с капачки и всяка сутрин или вечер бурканите се обръщат – 1 ден стоят изправени с капачката нагоре, 1 ден – обърнати надолу. Тази процедура се прави 10 дни. След това се прибират на хладно и тъмно. Преди да се сервира – се нарязват едрите зеленчуци на и туршията се залива със зехтин или олио.

Да ви е сладко!!!


2 коментара: