СУРОВА
ТУРШИЯ
Тази туршия
е любима на семейството ми и я правим
от години, само че в петорна доза. :)
Рецептата
я видяхме в едно старо списание като
малко сме я променили според нашия вкус.
ПРОДУКТИ:
1 кг камби - червени
1 кг карфиол
1 кг зеле-
обикновено
1 кг
краставички - корнишони
1 кг зелени
домати
1 кг моркови
чесън по
желание – 1-2 глави – необелен, който се
слага в маринатата
сол – 1
чаена чаша – около 200 гр.
захар –
1 ч.ч – около 200 гр
винен оцет (аз използвах на Орфея) – 6
чаени чаши (с вместимост 220 ml)
вода - 10
чаени чаши
Слага се
маринатата да заври ( ври около
5 мин ) водата, оцета,
захарта, солта, черния пипер, бахара, главите
чесън, – все пак може да опитвате дали ви допада този вкус . Оставя се да изстине. Ако не
стигне се прави допълнително и пак се
пробва на вкус.
Зеленчуците
се нарязват на по- големи парчета,
краставичките и зелените домати се
оставят цели. Карфиолът се нарязва на
розички. Морковите ако са големи се
разполовяват или се нарязват на 3 части.
Ако са – по-малки може и цели. Пробвали
сме нарязани на филийки- не стават
толкова вкусни! Обикновеното зеле също
се нарязва на по- големи парчета. Нареждат
се в 3 литрови буркани като се нареждат
от всички зеленчуци равномерно,
притискат се добре и се слага между
зеленчуците от магданоза и целината.
На всеки
буркан се слагат по 4 аспирина. Заливат
се с маринатата. Запечатват се с капачки
и всяка сутрин или вечер бурканите се
обръщат – 1 ден стоят изправени с
капачката нагоре, 1 ден – обърнати
надолу. Тази процедура се прави 10 дни.
След това се прибират на хладно и тъмно.
Преди да се сервира – се нарязват
едрите зеленчуци на и туршията се
залива със зехтин или олио.
Да ви е
сладко!!!
Супер! Благодаря! :)
ОтговорИзтриванеНе може ли без асперин!!! Не искам лекарства вътре!
ОтговорИзтриване