КРЕМ
КАРАМЕЛ
Отдавна правя този
крем – много го обичам. Използвам домашни
яйца и домашно мляко.
Дълго време не можех
да си обясня защо винаги при обръщането
на купичките остава захар на дъното.
Започнах да оставям крема да престои
12 часа в купичките – така оставаше по
- малко захар на дъното,
но все пак имаше. Най-после намерих
рецепта (в една стара
кулинарна книга ), с
която си обясних къде греша- захарта в
яйчено-млечната смес трябва да се
разтопи изцяло, а това се получава когато
се позатопли самата смес.
ПРОДУКТИ:
6 яйца (аз
използвам 8 яйца )
1 л прясно мляко
2 изравнени
чаени чаши захар – (280 - 300 г
захар)
1 ванилия
за карамела
-половин ч.ч. захар,(
слагам и малко вода )
1-2 пак. ванилия
или няколко капки есенция
НАЧИН НА
ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и захарта
се разбиват много добре с тел , добавя
се млякото и тази смес се затопля, колкото
да се разтопи захарта, а не да завира.
Отстранява се от огъня и се ароматизира
с есенция или ванилия.
Захарта,
която сме оставили за карамела се слага
в подходящ съд и се изгаря, за да се
получи светъл карамел, който още горещ
се насипва с лъжица по дъната на купичките
или чашките, в които ще се пече кремът.
Така приготвените купички се пълнят с
горната смес, нареждат се в тава с гореща
вода и се слагат във фурната, (
пека го по- дълго време на по-ниска
температура )
( водата в
тавичката не трябва да завира, защото
кремът ще стане на шупли.)
Поднася се
студен, като се отделя от купичките с
помощта на нож и се обръща в чинийка с
дъното нагоре.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако посетите официалния сайт на Севдалина и Валентин Спасови в youtube -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about
Ще се радвам ако посетите официалния сайт на Севдалина и Валентин Спасови в youtube -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about
Поздравления, Севде! Направен като по учебник! :)
ОтговорИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеПрекрасен - никакви шупли, чудесна консистенция, направен с желание и сигурно - безкрайно вкусен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Изтриване