събота, 29 ноември 2014 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ

КРЕМ КАРАМЕЛ

Отдавна правя този крем – много го обичам. Използвам домашни яйца и домашно мляко.
Дълго време не можех да си обясня защо винаги при обръщането на купичките остава захар на дъното. Започнах да оставям крема да престои 12 часа в купичките – така оставаше по - малко захар на дъното, но все пак имаше. Най-после намерих рецепта (в една стара кулинарна книга ), с която си обясних къде греша- захарта в яйчено-млечната смес трябва да се разтопи изцяло, а това се получава когато се позатопли самата смес.
ПРОДУКТИ:
6 яйца (аз използвам 8 яйца )
1 л прясно мляко
2 изравнени чаени чаши захар – (280 - 300 г захар)
1 ванилия
за карамела -половин ч.ч. захар,( слагам и малко вода )
1-2 пак. ванилия или няколко капки есенция
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и захарта се разбиват много добре с тел , добавя се млякото и тази смес се затопля, колкото да се разтопи захарта, а не да завира. Отстранява се от огъня и се ароматизира с есенция или ванилия.
Захарта, която сме оставили за карамела се слага в подходящ съд и се изгаря, за да се получи светъл карамел, който още горещ се насипва с лъжица по дъната на купичките или чашките, в които ще се пече кремът. Така приготвените купички се пълнят с горната смес, нареждат се в тава с гореща вода и се слагат във фурната, ( пека го по- дълго време на по-ниска температура ) ( водата в тавичката не трябва да завира, защото кремът ще стане на шупли.)
Поднася се студен, като се отделя от купичките с помощта на нож и се обръща в чинийка с дъното нагоре.
Да ви е сладко!!!
 Ще се радвам ако посетите официалния сайт на Севдалина и Валентин Спасови в  youtube -
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

4 коментара: