Рецептата видях в сайта на Ралица Маринова. (Уникална пита "Фантазия" има направена от майсторката на питки Катя Георгиева-) Малко
промених оформлението на тази моя скромна фантазия . Тази питка направих в тава с диаметър 33 см. От тестото ми остава една малка топка, която изпекох с малко сиренце.
рецепта: 1 кубче мая,1
ч.л. захар,1 ч.л. сол,500 мл.пр. мляко,2 яйца,3
с.л. олио,брашно около 1 кг. за меко тесто.
за намазване:1 жълтък,2 с.л. олио,2 с.л. пр.
мляко,за поръсване:семена. Замесваме
тестото и го оставяме да втаса докато
си удвои обема.Разделяме тестото на три
части.От едната част правим плетеница
по показания начин.Разделяме тестото
на две,от едната част правим фитил,другата
разточваме на правоъгълник и изрязваме
хоризонтално лентички.Завиваме лентичките
от ляво на дясно и отдясно на ляво.Втората
част от тестото разточваме на
правоъгълник,мажем с олио,навиваме
руло,поставяме в тавата и с ножичка
режем парчета по 1 см. като ги поставяме
в ляво и в дясно.Третата част на тестото
разделяме на две.Едната правим на фитил
и о поставяме в тавата.Другата част
делим на две,едната правим на топка,другата
режем с резачката за тесто и поставяме
върху топката.Слагаме в средата на
тавата.Питата втасва за около 40 мин.
Мажем с разбития с млякото и олиото
жълтък,ръсим семена,украсяваме с
цветя.Печем на 170 градуса.Цветята правим
по показания начин.
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
И това ако не майсторлък, наслада за очите, много апетитно!!!
ОтговорИзтриване