петък, 14 ноември 2014 г.

Пита " Фантазия"

 Рецептата видях  в сайта  на Ралица Маринова. (Уникална пита "Фантазия" има направена от майсторката на питки  Катя Георгиева-)  Малко промених оформлението на тази моя скромна  фантазия .  Тази питка направих в тава с диаметър 33 см. От тестото ми остава една малка топка, която изпекох с малко сиренце.
рецепта: 1 кубче мая,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,500 мл.пр. мляко,2 яйца,3 с.л. олио,брашно около 1 кг. за меко тесто. за намазване:1 жълтък,2 с.л. олио,2 с.л. пр. мляко,за поръсване:семена. Замесваме тестото и го оставяме да втаса докато си удвои обема.Разделяме тестото на три части.От едната част правим плетеница по показания начин.Разделяме тестото на две,от едната част правим фитил,другата разточваме на правоъгълник и изрязваме хоризонтално лентички.Завиваме лентичките от ляво на дясно и отдясно на ляво.Втората част от тестото разточваме на правоъгълник,мажем с олио,навиваме руло,поставяме в тавата и с ножичка режем парчета по 1 см. като ги поставяме в ляво и в дясно.Третата част на тестото разделяме на две.Едната правим на фитил и о поставяме в тавата.Другата част делим на две,едната правим на топка,другата режем с резачката за тесто и поставяме върху топката.Слагаме в средата на тавата.Питата втасва за около 40 мин. Мажем с разбития с млякото и олиото жълтък,ръсим семена,украсяваме с цветя.Печем на 170 градуса.Цветята правим по показания начин.

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

1 коментар: