четвъртък, 26 ноември 2015 г.

САПАРЕВОБАНСКИ ЗЕЛНИК


Не твърдя, че съм майстор, но за това ястие наистина си трябва майсторлък. Опитвала съм се няколко пъти да го правя, но не се получаваше така, както го прави моята свекърва – мама Венета. Мисля че сега се справих добре, разбира се под нейно ръководство и наставления.Нарича се зелник, но не се прави със зеле, а със зелени продукти - от там идва и името на това прекрасно ястие.

Небходими продукти:
1 кг бяло брашно (Eкстра на София Мел) - много е подходящо за зелник и баница с тиква.
и допълнително за разточване
1 яйце
1 с.л. сол- равна
3 с.л. зехтин или олио
около 500 мл вода
половин ч.л. сода бикарбонат
разтопено масло.
От тази доза се получава 1 тава със зелник и една тава баница с тиква.
За плънката – 5-6 стръка праз лук, който се почиства добре и се нарязва на дребно. (може да се добави лапад, спанак и др.) Задушава се добре се с олио и се добавя малко натрошено сирене – около 150-200 гр. След като поизстине плънката се добавят 2 разбити яйца.

1 с.л. оцет- в нея се разтваря половин чаена лъжичка сода за хляб
около половин литър вода (може и малко повече- зависи от брашното). Прави се кладенче, в него се слагат продуктите и се замесва. Меси се около 40 мин (трябва да стане стегнати и да има балончета като се разреже). Когато тестото е готово се отделят една част около 300 гр, която се разделя на 2 топки и се разточват 2 дебели кори с диаметър около 18 см като между двете се намазва с масло и се оставят върху чисто платно и се покриват с памучна кърпа.
След това се 9 топчета по 60 грама. Всяко от тях се разточва леко и се намазва с масло. Нареждат се едно върху друго и пак се разточва леко. Получава се една дебела кора от многолистно тесто, която малко по късно се разточва.
Отделя се още 1 топче около 125 гр., което се разточва веднага, нагъва се като хармоничка и се оставя върху платното. След това се разточва кората от 300 грама и се поставя също върху платното. Най-накрая се разточва кората от многолистното тесто.




 Внимателно се поставя върху голяма намаслена тава както е показано на снимката. Поръсва се с масло и сирене отстрани (извън тавичката). Поставя се кората (не набръчканата) по същия начин и тя се поръсва с масло и сирене. След това се разполага и плънката, която се покрива с най-малката кора (набръчканата)


Внимателно се навиват краищата на двете кори така, че да не покриват плънката. Поръсва се с масло и се пече в умерена фурна. Зелникът и баницата ги изпекох в селска печка. Стана невероятно вкусен. 
 


 С останалото тесто направих баница с тиква - мноого, мноооого вкусна беше!!!
 ДА ВИ Е СЛАДКО!!!

2 коментара:

  1. Чудесни са станали. Моята баба правеше, а сега и мама подобен, но от Самоковския край. И аз съм правила, но като не одобрявам достатъчно своя, ще трябва пак да пробвам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване