Не твърдя, че съм майстор,
но за това ястие наистина си трябва майсторлък.
Опитвала съм се няколко пъти да го правя,
но не се получаваше така, както го прави
моята свекърва – мама Венета. Мисля че
сега се справих добре, разбира се под
нейно ръководство и наставления.Нарича се зелник, но не се прави със зеле, а със зелени продукти - от там идва и името на това прекрасно ястие.
Небходими продукти:
1 кг
бяло брашно (Eкстра на
София Мел) - много е подходящо за зелник и баница с тиква.
и допълнително
за разточване
1 яйце
1 с.л. сол- равна
3 с.л. зехтин или
олио
около 500 мл вода
половин ч.л. сода бикарбонат
около 500 мл вода
половин ч.л. сода бикарбонат
разтопено масло.
От тази доза се
получава 1 тава със зелник и една тава баница
с тиква.
За плънката –
5-6 стръка праз лук, който се почиства
добре и се нарязва на дребно. (може
да се добави лапад, спанак и др.)
Задушава се добре се с олио и се
добавя малко натрошено сирене – около
150-200 гр. След като поизстине плънката
се добавят 2 разбити яйца.
1 с.л. оцет- в нея
се разтваря половин чаена лъжичка сода
за хляб
около половин литър вода (може
и малко повече- зависи от брашното).
Прави се кладенче, в него се слагат
продуктите и се замесва. Меси се около
40 мин (трябва
да стане стегнати и да има балончета
като се разреже). Когато
тестото е готово се отделят една част
около 300 гр, която се разделя на 2 топки
и се разточват 2 дебели кори с диаметър
около 18 см като между двете се намазва
с масло и се оставят върху чисто платно
и се покриват с памучна кърпа.След това се 9 топчета по 60 грама. Всяко от тях се разточва леко и се намазва с масло. Нареждат се едно върху друго и пак се разточва леко. Получава се една дебела кора от многолистно тесто, която малко по късно се разточва.
Отделя се още 1 топче около 125 гр., което се разточва веднага, нагъва се като хармоничка и се оставя върху платното. След това се разточва кората от 300 грама и се поставя също върху платното. Най-накрая се разточва кората от многолистното тесто.
Внимателно се поставя върху голяма намаслена тава както е показано на снимката. Поръсва се с масло и сирене отстрани (извън тавичката). Поставя се кората (не набръчканата) по същия начин и тя се поръсва с масло и сирене. След това се разполага и плънката, която се покрива с най-малката кора (набръчканата).
Внимателно се навиват краищата на двете кори така, че да не покриват плънката. Поръсва се с масло и се пече в умерена фурна. Зелникът и баницата ги изпекох в селска печка. Стана невероятно вкусен.
С останалото тесто направих баница с тиква - мноого, мноооого вкусна беше!!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
Чудесни са станали. Моята баба правеше, а сега и мама подобен, но от Самоковския край. И аз съм правила, но като не одобрявам достатъчно своя, ще трябва пак да пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря!
ОтговорИзтриване