петък, 2 януари 2015 г.

СЛАДКИШ С ПОРТОКАЛ И СУШЕНИ СМОКИНИ



Отдавна търся рецепта за сладкиш със сушени смокини ( вкъщи имам голямо количество – много вкусни от Гърция - собственоръчно изсушени от майка ми ). 
 Попаднах на тази рецепта в блога на Диди  – и се получи изключително вкусен сладкиш! Благодаря на Диди за чудесната рецепта!!!
Сладкиш с портокал и сушени смокини
280 г бяло брашно
170 г краве масло
190 г захар
щипка сол
1 голямо или две малки яйца
3-4 сл филирани бадеми , за поръсване


за плодовата паста:

230 г дребни сушени смокини
100 мл фреш от портокал
настъргана кора от 1 портокал
настъргана кора от 1 лимон
1.5 сл брашно
1 чл мед или на вкус


Сложете брашното, солта и захарта в блендер, пулсирайте няколко пъти. Прибавете студеното масло, нарязано на кубчета. Смелете всичко до едри трохи и преместете в купа. Добавете яйцата, леко разбити и разбъркайте с дървена лъжица, докато сместа се обедини. Две трети от нея преместете в застлана с хартия за печене тава с размер 25/35 см. Пресирайте и заравнете с ръка тестото. От останалата част оформете по-едри и дребни топчета и трохи, като поръсвате малко брашно, ако е нужно; сплескайте ги след това. Преместете тавата и топинга в хладилника.
Измийте смокините с гореща вода и ги подсушете. Нарежете ги на малки парченца, като отстраните дръжките. Сложете ги заедно с цитрусовата кора, сока, меда и брашното в блендер. Пасирайте ги до гъста паста. Разстелете я върху тестото, отгоре поръсете тестения топинг. Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40-45 минути или докато образува златиста коричка. Около 15 минути преди края на печенето поръсете сладкиша с филираните бадеми.
Оставете готовия сладкиш да се охлади до стайна температура, извадете от тавата и нарежете на квадрати.

 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -      www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

2 коментара:

  1. Севдалина ,
    аз пълня сушените смокини с ядки, портокалови и лимонови корички, канела, стафиди и стават много вкусни.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване