петък, 26 декември 2014 г.

ОХРИДСКА БАКЛАВА



ОХРИДСКА БАКЛАВА

Тази рецепта е  от тефтерите на свекърва ми. Много е сполучлива! Правим я по поне3 пъти в годината. Ако искате да използвате само 1 пакет – съответно намалявате наполовина всички останали продукти.
 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
 2 пакета  фини кори
МАСЛО – 125 гр
 ЗА ПЛЪНКАТА :
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар - (чашата е с вместимост 200 гр.)
1 ч.ч. брашно
половин ч.ч. олио (може и зехтин)
1 ч.ч. счукани орехи.
1 бакпулвер
1 -2 ванилии

ЗА СИРОПА:
 около 800 гр. захар
1 л. вода
Яйцата и захарта се разбиват хубаво, добавя се олиото, брашното с бакпулвера. Бърка се с лъжица, слага си е ванилията.
Започва оформянета на  рулата:  Върху чист плот или чиста памучна покривка се слага първата кора – поръсва се леко с разтопеното масло, след това се слага другата кора и тя се поръсва с масло и се намазва с 2-3 лъжици от кексовата смес и се поръсва с  част от натрошените орехи (трябва да се разпределят така, че да стигнат за всички кори).  Навива  се на руло- добре е да е по- стегнато. От 1 пакет кори се получават 6 рула.
Тавата  (правоъгълна или квадратна ), в която се нареждат  корите  се намазнява хубаво. Когато се наредят всички рула се поръсват  с масло.
 Пече се в умерена фурна до получаване на златист цвят. Оставя се да изстине, като преди това се нарязва на парчета, като се внимава да не се стига до дъното на тавата.
Приготвя  се сиропа, който ври около  15 мин. Оставя се леко да изстине – да не е съвсем горещ и се залива с него баклавата. Оставя се няколко часа да поеме. След това се довършва нарязването на парчетата до дъното на тавата. Да ви е сладко!

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

5 коментара:

  1. Страхотна баклава, Севдалина! Днес случайно попаднах на Вашия блог и вече по-често ще го посещавам! :)
    П.С. Майка ми много харесва Вашите песни!
    Прекрасни празници!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз пак и с инетрес надникнах - чудесни неща има в тефтера на свекървата:)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна кулинарка си,Севдалина не мога да се откъсна от твоя блог. Поздравления!!!

    ОтговорИзтриване