сряда, 24 декември 2014 г.

ПОСТНА БАНИЦА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР



 БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК, ОРИЗ И ОРЕХИ
Тази баница на пръв поглед няма вид, но е изключително вкусна!
Рецептата  е от тефтерите на свекърва ми. Винаги я правим за Бъдни вечер. Досега я правихме на око. Днес се постарах да запиша грамажите. Надявам се да не съм пропуснала нещо.
Преди години старите хора са точели кори, но днес в това забързано време, предпочитаме да използваме готови кори.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 пакета фини кори
За плънката:
2 ч.ч ориз – около 360 гр.
7-8 глави средно големи стръка праз лук
1 и половина чаени чаши олио
За поръсване - 2 ч.ч. орехи – около 200 гр.- натрошени на дребно – (не трябва да са смлени)
Най напред се задушава ситно нарязания праз лук в 1 ч.ч. олио. Слага се ориза и веднага се изсипва гореща вода достатъчно, за да се свари ориза- (овкусява се със сол) и трябва да се получи нещо като яхния, която да не е много гъста. Оставя се настрани да изстива.

 Всички  кори се изпичат – най-добре на селска печка. Ако не разполагате с такава – опитайте на котлона – ако е керамичен става по- лесно- много внимателно трябва да се нагласи температурата, така че да не прегарят изведнъж корите.  Нареждат се върху памучна покривка. Оставете 1-2 кори непечени, които се слагат последни.

Намазнява се хубаво голяма тава ( аз я правя в тава с диаметър 42 см) – и се нареждат корите като се поръсват с топло олио – ако са много фини- се нареждат 3 като всяка се поръсва с горещо олио, после се слага от плънката и се поръсва с орехи. Така до изчерпване на корите. Най-горе на тавата се слагат суровата кора и се поръсва с мазнина. Пече се в умерена фурна. Като се извади от фурната се покрива с чиста памучна кърпа. Консумира се охладена!!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - 

https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

4 коментара:

  1. Весела Коледа!
    Много интересна баница, не съм чувала и опитвала.
    Желая здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ви благодаря! И на вас много късмет и обич ви пожелавам!

      Изтриване
  2. Севдалина, за много години! Здраве, вдъхновение за нови кулинарни творения! Баба ми беше майсторка на баниците.Една част от нейните рецепти ще публикувам в наскоро създадения ми блог.Правили сме баници със запечени кори, парени, обърнати, дърпани, с подсирено мляко.Твоята също е много интересна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване