БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК, ОРИЗ И
ОРЕХИ
Тази баница на пръв
поглед няма вид, но е изключително
вкусна!
Рецептата е от
тефтерите на свекърва ми. Винаги я правим
за Бъдни вечер. Досега я правихме на
око. Днес се постарах да запиша грамажите.
Надявам се да не съм пропуснала нещо.
Преди години старите
хора са точели кори, но днес в това
забързано време, предпочитаме да
използваме готови кори.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 пакета фини кори
За плънката:
2 ч.ч ориз – около 360 гр.
7-8 глави средно големи
стръка праз лук
1 и половина чаени чаши
олио
За поръсване - 2 ч.ч.
орехи – около 200 гр.- натрошени на дребно
– (не трябва да са смлени)
Най напред се задушава
ситно нарязания праз лук в 1 ч.ч. олио.
Слага се ориза и веднага се изсипва
гореща вода достатъчно, за да се свари
ориза- (овкусява се със
сол) и трябва да се получи
нещо като яхния, която да не е много
гъста. Оставя се настрани да
изстива.
Всички кори се изпичат – най-добре на селска печка. Ако не разполагате с такава – опитайте на котлона – ако е керамичен става по- лесно- много внимателно трябва да се нагласи температурата, така че да не прегарят изведнъж корите. Нареждат се върху памучна покривка. Оставете 1-2 кори непечени, които се слагат последни.
Всички кори се изпичат – най-добре на селска печка. Ако не разполагате с такава – опитайте на котлона – ако е керамичен става по- лесно- много внимателно трябва да се нагласи температурата, така че да не прегарят изведнъж корите. Нареждат се върху памучна покривка. Оставете 1-2 кори непечени, които се слагат последни.
Намазнява
се хубаво голяма тава (
аз я правя в тава с диаметър
42 см) – и
се нареждат корите като се поръсват с
топло олио – ако са много фини- се
нареждат 3 като всяка се поръсва с горещо
олио, после се слага от плънката и се
поръсва с орехи. Така до изчерпване на
корите. Най-горе на тавата се слагат
суровата кора и се поръсва с мазнина.
Пече се в умерена фурна. Като се извади
от фурната се покрива с чиста памучна
кърпа. Консумира се охладена!!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Весела Коледа!
ОтговорИзтриванеМного интересна баница, не съм чувала и опитвала.
Желая здраве и късмет!
Много ви благодаря! И на вас много късмет и обич ви пожелавам!
ИзтриванеСевдалина, за много години! Здраве, вдъхновение за нови кулинарни творения! Баба ми беше майсторка на баниците.Една част от нейните рецепти ще публикувам в наскоро създадения ми блог.Правили сме баници със запечени кори, парени, обърнати, дърпани, с подсирено мляко.Твоята също е много интересна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много ви благодаря!
Изтриване