събота, 20 септември 2014 г.

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ В КЕКСОВА ФОРМА
от тази доза направих 2 погачи в голяма и по-малка кексова форма
Продукти:
 около 1 кг бяло брашно – пресято
2 яйца
600 мл прясно мляко- леко затоплено
1 ч.л. захар
1 ч. л сол - хималайска
1 с. л. олио или зехтин
1 с.л.- оцет
1 пак. суха мая – 11 гр.
За плънката:
около 300 гр. сирене – натрошено за поръсване.
– от 200 гр. разтопено краве масло за намазване на корите

Тестото се омесва много добре (може на ръка или в тестобъркачка) и  се оставя да втаса. За голямата кексова форма - (подарък от Гърция) отделих около 1,100 кг тесто, което разделих на 3 равни части. Разточват се 3 кори в правоъгълна форма, намазват се с масло и се поръсват със натрошеното сирене. Слагат се една върху друга се навива на руло което се нарязва и по- малките рулза се нареждат във намаслената форма. По същия начин се оформя погачката и в по- малката форма. Оставя се да втаса и се пече на 180 - 200 градуса с вентилатор. Преди да се извади от фурната се поръсва с пармезан или със ситно настърган кашкавал.

Няма коментари:

Публикуване на коментар