НЕОБХОДИМИ
ПРОДУКТИ
брашно (пресято) –
около 300 гр.
180 гр кисело
мляко
1 ч.л. сода
бикарбонат
2 ч.л.
захар
2
яйца
сирене -
около 70
грама -настъргано
1-2 с.л зехтин
или олио
олио за
пържене
В
тестобъркачката слагам киселото мляко
, содата- прегасена с оцет, яйцата, , захарта
, олиото (или зехтина) и пресятото брашно. Ако се меси на ръка се прави кладенче с брашното и се добавят останалите продукти. Малко по-
късно добавям и настърганото сирене.
Ако тестото стане меко, може да се добави
допълнително. След като се омеси тестото
се разточва на кора с размер на
правоъгълник. Оформят се по желание -
като ромбоиди или с формички за сладки.
Пържат се
в нагорещено олио. В голяма чиния вече
изпържените бухтички се слагат върху
хартия – от кухненска ролка или салфетки.
По желание се поднасят със сладко или
с пудра захар. Да ви е сладко!
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на
Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
сряда, 30 април 2014 г.
понеделник, 28 април 2014 г.
ПОГАЧА СЛЪНЧОГЛЕД
ПОГАЧА СЛЪНЧОГЛЕД
по рецепта на Ралица Маринова
Маята втасва със
захарта,топлото мляко и 3 с.л. брашно,добавяме
разбитите яйца като отделяме единия
жълтък за намазване,олиото,брашното и
солта.Замесваме меко тесто и го разделяме
на една голяма и една малка топка.Малката
топка разделяме на две,едната разточваме
на кръг и слагаме в средата на тавата,
другата разточваме и режем на ленти,които
редим като решетка върху разточения
кръг. Голямата топка тесто разточваме
на правоъгълна кора ,мажем с олио и
навиваме на руло,което слагаме в
тавата.Режем го с ножица на филийки,но
не до долу и ги редим едната в ляво,другата
в дясно в тава с диаметър 32-
34 см. Питката втасва за около 40
мин.Мажем с разбития с 2 с.л. олио и 2 с.л.
брашно жълтък ,ръсим със семките и печем
на 170 градуса.
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
петък, 25 април 2014 г.
ДУНАПРЕНОВ КЕКС (с пшенично нишесте )
ДУНАПРЕНОВ КЕКС
ПРОДУКТИ :
5 яйца (
по възможност домашни )
захар- 210 гр.
210 гр- пшенично
нишесте-3 пакетчета и половина (аз използвах на фирма Радиком - от 60 гр.)
1 бакпулвер
2 ванилии
пудра захар за
поръсване
Яйцата
се разбиват със захарта.(капвам
няколко капки лимонов сок)
Към яйчената смес постепенно се
добавя пшеничното нишесте – пресято
заедно с бакпулвера , слага се и
ванилията.Не използвайте царевично
нишесте – (аз пробвах
вече и нищо не стана с кекса )
Сместа се изсипва в намазана с олио
или зехтин и набрашнена кексова форма
. Фурната се загрява предварително на
180 градуса около 25-30 мин. с вентилатор.
Като изстине се изважда от формата и се
поръсва обилно с пудра захар.Кексът става много пухкав и лек.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
петък, 18 април 2014 г.
КОЗУНАЧЕНА ПИТА С ЛОКУМ И СТАФИДИ
КОЗУНАЧЕНА ПИТА С ЛОКУМ И СТАФИДИ -
Необходими продукти
около 1 кг бяло брашно (използвах на София мел за козунаци )- пресято
6 бр. яйца - домашни - (може и да са от магазина , само внимавайте да няма някое развалено. Всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
около 1 кг бяло брашно (използвах на София мел за козунаци )- пресято
6 бр. яйца - домашни - (може и да са от магазина , само внимавайте да няма някое развалено. Всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
2-3 ванилии
1 с.л. ракия
стафиди около половин ч.ч –
предварително накиснати в ром или ракия,
локум, бадемови орехови ядки
щипка сол -
щипка сол -
Много е важно да подчертая,
че стафидите, локумът и ядките се
слагат след като е втасало тестото и
преди да се сплетат козунаците.
Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. Този път реших да го премеся и го оставих отново да втаса. След това отделих от тестото 1,200 кг, което разделих на 8 топчета по 150 гр, които разточих надълго и сложих локум и стафиди. Направих 2 плетеници - с по 4 фитила и положих в тава с диаметър 36 см , като по средата сложих огнеопорна купа. Като втаса отново, намазах с разбития жълтък, поръсих със захар и наредих ореховите ядки и натрошени обелени бадеми. От останалото тесто оформих 2 малки козуначета, които станаха също много сполучливи. (на снимката долу) Изпекох в затоплена фурна на 180 градуса. Сложих алуминиево фолио през първите 25 мин. Не пускайте вентилатор (ако фурната е вентилаторна)!
Да ви е сладко!!!
Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. Този път реших да го премеся и го оставих отново да втаса. След това отделих от тестото 1,200 кг, което разделих на 8 топчета по 150 гр, които разточих надълго и сложих локум и стафиди. Направих 2 плетеници - с по 4 фитила и положих в тава с диаметър 36 см , като по средата сложих огнеопорна купа. Като втаса отново, намазах с разбития жълтък, поръсих със захар и наредих ореховите ядки и натрошени обелени бадеми. От останалото тесто оформих 2 малки козуначета, които станаха също много сполучливи. (на снимката долу) Изпекох в затоплена фурна на 180 градуса. Сложих алуминиево фолио през първите 25 мин. Не пускайте вентилатор (ако фурната е вентилаторна)!
Да ви е сладко!!!
сряда, 16 април 2014 г.
КАЧАМАК С БЯЛО и ЦАРЕВИЧНО БРАШНО и КАРТОФИ
РЕШИХ ДА НАПРАВЯ ЕДИН ЕКСПЕРИМЕТ И СЕ ПОЛУЧИ МНОГО ВКУСЕН КАЧАМАК!
В дълбока тенжера се слага вода около 2.100- 2.200 л . Когато заври се слагат 3-4 средно големи обелени и разполовени картофи и сол на вкус . Когато станат полусварени се слага пресято ( като преди това сме смесили 350 гр царевично брашно – (не грис) и бяло брашно 250 гр.) и се правят малки кладенчета , благодарение на които се забулва брашното, за да стане парено и така ври –( не можах да засека точно, но мисля че беше повече от 50 мин. )на средно силен огън. Когато се махне тенжерата от печката, всичко това се обърква с точилка много добре, мисля че тук ще трябва да се намеси и мъжка ръка. Не трябва да остават грудки от брашното .
В дълбока тенжера се слага вода около 2.100- 2.200 л . Когато заври се слагат 3-4 средно големи обелени и разполовени картофи и сол на вкус . Когато станат полусварени се слага пресято ( като преди това сме смесили 350 гр царевично брашно – (не грис) и бяло брашно 250 гр.) и се правят малки кладенчета , благодарение на които се забулва брашното, за да стане парено и така ври –( не можах да засека точно, но мисля че беше повече от 50 мин. )на средно силен огън. Когато се махне тенжерата от печката, всичко това се обърква с точилка много добре, мисля че тук ще трябва да се намеси и мъжка ръка. Не трябва да остават грудки от брашното .
В намазнена
тавичка се разстила качамака като се
правят малки кладенчета (
или в случая аз го сложих във силиконова
форма – като поръсих по средата натрошено
сирене и топено масълце )
и се полива с масло. Като се напълни формата отново поръсих със сирене и масло и запекох качамака около 10 мин във фурната.
Гарнира се по
желание със сирене, пръжки, мед, сладко
или др. И се консумира с айрянче!
понеделник, 14 април 2014 г.
КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД
КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД
Необходими продукти :
5 яйца-по възможност домашни
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно - пресято
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 200 мл
1 бакпулвер
1 бакпулвер
2 ванилии
щипка сода
щипка сол
1 суп.лъжица какао за
оцветяване.
по желание се
слагат орехови ядки
Белтъците и жълтъците
се разделят. Разбиват
се първо белтъците с едната чаша
захар.Отделно при непрекъснато
бъркане към жълтъците се добавя другата
чаша със захарта. .Постепенно
добавяме топлата вода и олиото.
Прибавят се двете чаши брашно,
бакпулвера, содата,
ванилията и солта.Отново се разбива и
се добавя белтъчния крем
като се разбърква внимателно с лъжица
. Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес за
оцветяване с какаото , а към останалата смес се
прибавя и третата чаша брашно. В намаслена форма се сипва част от жълтата смес, после от другата. (сложих няколко парченца шоколад, но след това го отчетох като грешка, защото бяха паднали на дъното и кекса трудно се отлепи от формата)
МНОГО ВАЖНО
E ПЕЧЕНЕТО:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните - и при нея няма опция за печене на долен реотан и аз сложих тавичката(пълна със студена вода) от фурната най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
(Моята фурна е от тези - вентилаторните - и при нея няма опция за печене на долен реотан и аз сложих тавичката(пълна със студена вода) от фурната най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен
реотан при загрята фурна на 200 градуса
30 минути.(ще вметна нещо много важно- не слагайте кекса на дъното на
фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни
пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса
за 20 минути .Последните 10 минути се
изключва долния и се включва горния
реотан. С клечка се проверява
дали се е изпекъл. Като изстине, се изважда от формата и се намазва с разтопен шоколад - (аз използвах натурален на Милка и бял за украсата)
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
неделя, 13 април 2014 г.
ПОГАЧА ЗА ЦВЕТНИЦА
Тази правоъгълна
погачка, която направих е по идея на Ралица Маринова
( от сайта "100 грама любов" https://www.facebook.com/100gramalubov ) само допълних
сирене, 1 с.л. ракия, 5 яйца,
вместо 2. Ако искате да стане красива
погачата, не слагайте сирене.
1 кубче
мая
500 мл – прясно
мляко
1 ч л захар
1 ч л сол
2 яйца -
аз сложих 5 яйца
допълних и
сирене- около 200 гр
масло около
180 гр. масло
3 с.л олио
1 кг брашно -
тава с размери
38 – 24 см
петък, 4 април 2014 г.
НЕВЕРОЯТЕН СЛАДКИШ С КОЗУНАЧЕНО- КАРАМЕЛЕН ВКУС
НЕВЕРОЯТЕН
СЛАДКИШ С КОЗУНАЧЕНО- КАРАМЕЛЕН ВКУС
Ако ви е останал
козунак, който вече се е изсъхнал –
препоръчвам ви да си направите този
невероятен сладкиш. Около половин
козунак ( може да има в него стафиди и ядки) се нарязва на филийки,
ако не е толкова изсъхнал козунака – може да се
изсуши във фурната на 50 градуса, докато стане
като сухар. Разбиват се 6 яйца с около
160 гр. захар, сипва се прясно мляко – 600
мл. с 2 ванилии. В тавичка или форма за
кекс се карамелизира захар (може
и без нея) изсипва се
яйчената смес и се добавят в нея
козуначените парчета, които трябва
хубаво да се потопят.
Пече се на водна
баня на 160 гр.
(Само искам да допълня от къде съм взела идеята за този сладкиш- с моето семейство бяхме на гости при наши приятели в София и домакинята беше направила за десерт подобен сладкиш - от тогава често го правя!
(Само искам да допълня от къде съм взела идеята за този сладкиш- с моето семейство бяхме на гости при наши приятели в София и домакинята беше направила за десерт подобен сладкиш - от тогава често го правя!
Да ви е сладко!
Абонамент за:
Публикации (Atom)