четвъртък, 31 декември 2015 г.

ПРАЗНИЧНА ПОГАЧА

   
                                                         
  
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

Брашно около 1 кг Класик на София Мел
1 ч.л. сол- хималайска
3 с.л. зехтин или олио
500 мл прясно мляко
1с.л. оцет
11 грама суха мая
1 ч.л. захар или – 2 пак ( 2 грама подсладител Стевия 
 Ерилайт)  

 
2 яйца
разтопено масло  за намазване
натрошено сирене за плънката
1 жълтък- разбит с малко прясно мляко за намазване
Тавичката е с диаметър 32 см.
Омесва се много добре. Трябва да се получи по-твърдо тесто, което се оставя да втаса. Отделих една част – около 400 грама, която разточих на правоъгълник с размери 60/20 см.


 

Намазах с разтопено масло и поръсих с малко сирене. Навих на руло. Отделих тесто за плетката около 260 грама, разточих на правоъгълник и направих процепите и изплетох внимателно. За средата отделих топка около 180 грама, която поръсих с макови семенца, и още една топка с която направих мрежичката.


 


 







 За горното руло отделих 295 грама като по същия начин го разточих и го поръсих със сирене. Разточих още една по- тънка кора , както е показано на снимката. В долната част на погачата направих листенца.
 Намазах със зехтин и оставих да втаса. Малко преди да а сложа да се пече, я намазах с разбития жълтък и поръсих със сусам. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!!! 

 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

вторник, 29 декември 2015 г.

ДОМАШНА БАНИЦА С ТИКВА


 

 Няма по- вкусна баница от тази с домашно приготвените кори. Макар, че изисква време си заслужава , поне на празници да се постараем и да приготвим тази вкусотийка.
Небходими продукти:
1 кг бяло брашно (за баница  на  София Мел)
и допълнително за разточване
около половин литър хладка вода 
1 яйце
1 ч.л. сол
3 с.л. зехтин или олио
 1 ч.л. равна сода бикарбонат

разтопено масло за поръсване на корите

За плънката:
тиква и захар
В 1 с.л. оцет се прегасява содата.
 Прави се кладенче, в него се слагат продуктите и се замесва. (аз омесих всичко в машинка за месене на тесто ) Меси се около 40 мин (трябва да стане стегнати и да има балончета като се разреже). Трябва да се получи средно меко тесто, което да може да се точи. Когато вече е готово се отделят топки около 300 гр, които се разделя на 2 равни части и разточват  на дебели кръгчета с диаметър около 18 см. Между двете се намазва с масло и двойните кори се оставят да „отпочинат“ върху чисто платно, като се покриват с памучна кърпа. След това се разточват на тънки кори, които поръсваме най-напред с разтопено масло, след това разпределяме равномерно едро настърганата тиква – по-рехаво се разпределя – не прекалявайте с тиквата, защото ще стане глетава баницата. Поръсваме захар и завиваме на тънко руло кората. Нареждаме в голяма намаслена тава (или в 2 по- малки). Преди да я сложим във фурната се поръсва отново с масло и захар. Печем в предварително загрята  фурна. Когато баницата се зачерви отгоре и отдолу се изважда от фурната. Покрива се с чиста памучна кърпа. Става много вкусна (тази баница е любима на моя син). Да ви е сладко!!!

 Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA







събота, 26 декември 2015 г.

ПОГАЧКА - ВЕНЕЦ



 

 
за тестото :
около 1 кг бяло брашно Екстра на София Мел   (пресято)
2 яйца
500 мл прясно мляко- леко затоплено
1 – 2 пак стевия ерилайт – 2 грама или 1 с.л. захар  

1 ч. л сол  - равна
1 с. л. олио или зехтин,
1 с.л.- оцет
1 пакетче суха мая – 11 гр.

За плънката: (беше пълна импровизация)
орехи- 45 грама -
сурови белени бадеми – 45 гр
110 гр- масло – меко
4 сухи домата, които накиснах с топла вода
7 маслини – обезкостени
Ядките и маслините се смилат с блендер и се смесват с мекото масло.

Тестото се омесва много добре (може на ръка или в тестобъркачка) и се оставя да втаса.
От него се отделя 1 кг тесто (с останалото направих пърленки) . Разточва се на правоъгълник с размери 30-60 см. Намазва се с плънката и се навива на руло, което се разрязва по дължина и се преплита, както е показано на снимката. Оставя се да втаса отново и се пече в загрята фурна на 180-200 градуса с вентилатор.
 ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
 


 




КЕКС С ОРЕХИ И СУШЕНИ СМОКИНИ




 
  • Около 380 гр брашно- за Кекс на София Мел
  • 4 яйца
  • 80 мл зехтин или олио
  • 290 грама – като 90 грама замених с 22 грама подсладител Стевия Ерилайтна фирма Нико - (има го в магазините на Кауфланд)
     
  • 1 ч.ч. прясно мляко (200 мл)
  • 1 ч.ч. орехи (около 80 гр)- нарязани на дребно
  • 60 гр. сушени смокини- ( накисват се за кратко в топла вода, за да омекнат)
  • 2 с.л. какао
  • 2 пак. ванилия
  • 1 пак. бакпулвер




Яйцата и захарта се разбиват много добре, добавя се олиото, след това млякото, брашното с бакпулера, 2- тe ванилии. Най-накрая се добавят орехите и смокините. Сместа се разбърква внимателно с голяма лъжица. Разделя се на две. В едната част се изсипва какаото и се разбърква. Формата за кекс (с диаметър 28 см ) се намазва с олио и се поръсва с брашно. В нея се изсипва бялота смес, след това кафявата. Пече се в загрята фурна на 180 градуса. След 30-та мин се проверява с клечка за зъби. Когато изстине кекса, може да се поръси с пудра захар.

ДА ВИ Е СЛАДКО!

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA















неделя, 20 декември 2015 г.

БЪРЗ ТУТМАНИК

 
345 гр. бяло брашно Класик на София Мел
4 бр. яйца
1 кофичка кисело мляко
300 гр краве сирене- натрошено
125 гр – краве масло – разтопеното
1 ч.л. равна – сода, прегасена с малко оцет
1 пак. бакпулвер
1 ч.л. захар – вместо захар аз използвам подсладител -1 пак Стевия Елилайт на фирма Нико

Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре и постепенно се добавя разтопеното масло, киселото мляко със содата,
Бакулверът се размесва добре с брашното. Содата се добавя в киселото мляко и захарта. С голяма лъжица се бърка внимателно. Добавя се натрошеното сирене и най- накрая пресятото брашно.Получава се тесто, което е малко по-гъсто от това за кекс. Сместа се изсипва в предварително намаслената форма за кекс – (може и в тавичка). Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса до зачервяване (около 30 мин) Проверява се дали е изпечено с помощта на клечка за зъби (не трябва да има полепнало тесто по клечката при набождане).
След изваждане от фурната тутманикът се покрива с кърпа за 5 мин. След това се обръща и се нарязва на парчета и се сервира още топъл, но не горещ. По желание част от сиренето може да се замени с парчета кремвирш или друг колбас.
Да ви е сладко!!!

 




 


събота, 19 декември 2015 г.

БЯЛ КАЧАМАК НА ФУРНА


 
Препоръчвам ви тази вкусотийка!
около 350 гр бяло брашно Класик на София Мел
1700 мл вода
2 средно големи картофа – обелени и разполовени
половин ч.л. сол (хималайска)
1 пак краве масло – 125 гр.
малко натрошено сирене
2 яйца
В тенжера сложих водата със солта , когато завря сложих и картофите. Наблюдавайте ги да не се сварят напълно- трябва да са полусварени. Слага наведнъж пресято бялото брашно без да се бърка и се правят малки кладенчета , благодарение на които се забулва брашното, за да стане парено и така ври на средно силен огън.

 
В огнеопорна тавичка с диаметър – 28 см изсипах разбитите яйца.
  Положих равномерно качамака, полях с горещото масло, поръсих със сирене и сложих тавичката в предварително загрятата фурна. Когато се позапече извадих тавичката с качамака. Стана много вкусен!!!
Да ви е сладко!!!


 


 






петък, 18 декември 2015 г.

ПЕЛМЕНИ с кайма и гъби

 
  • За тестото:
  • около 2 ч.ч. брашно - Класик на София Мел
  • 1 ч ч мляко – с вместимост 200 мл
  • 1 с.л. зехтин или олио
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. сол - равна
  • За плънката:
  • 100 гр. кайма
  • 170 гр. гъби- пресни
  • 1 стрък праз лук
  • сол на вкус
  • смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Замесва се средно твърдо тесто. Празът и гъбите се нарязва на ситно и се задушават с масло или олио. Прибавя се каймата. Всичко се запържва. Оставя се да изстине. Тестото се разточва на тънка кора и се изрязват кръгчета с чаша. Направих 2 вида пелмени. 
 Първи вид -плънка в едната половина и кръгчетата се прегъват на две като краищата се притискат с малка виличка.
 
 Втори вид – с по- малка чаша се оформят кръгове- в средата се поставя от плънката и отгоре се слага друго тестено кръгче и пак се притиска с вилица.
 
 Така получените пелмени се нареждат в тава и се поставят във фризера за около 1 час да замръзнат. В тенджера се налива вода и се поставя дафинов лист, черен пипер на зърна, 1-2 с.л. олио и половин ч.л. сол (може да се добави зеленчу. Оставя се да заври. След завирането на водата, се пускат замръзналите пелмени. Когато са готови, те изплуват отгоре (варят се 5-7 минути). Вадят се внимателно с решетъчна лъжица и се отцеждат. Сервират се топли с някакъв сос или кетчуп.
ДА ВИ Е СЛАДКО!!!