петък, 30 октомври 2015 г.

КАШКАВАЛ НА ФУРНА






Необходими продукти:
230 гр кашкавал

70 гр. сирене
54 гр. топено сирене
100 гр. бяло брашно - аз го препичам преди употреба
4 яйца
1-2 скилидки чесън- счукани (може и без чесън)
1 кофичка кисело мляко
ронена чубрица на вкус
млян черен пипер на вкус
1 с.л. масло
1 с.л. олио
Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Сиренето се натрошава, а топеното сирене се нарязва на малки късчета. Смесват се заедно с брашното и се разбърква добре. Яйцата се разбиват и се добавя млякото към тях. Тази смес се изсипва към кашкавалената смес и се разбърква вниматолено. Добавят се подправките.
В стъклена огнеопорна тавичка с диаметър 25 см сложих маслото и олиото и я сложих в загрятата фурна. След като тавичката се загрее малко, се изсипва сместа в нея. По желание се дабяват маслини. Пече се до златисто.
Да ви е сладко!

вторник, 27 октомври 2015 г.

КЕКС С ДЮЛИ И ОРЕХИ







Много е вкусен този кекс, препоръчвам ви го!!!

Необходими Продукти:

  • яйца - 3 броя
  • захар – 150 грама ( аз използвах 70 грама кристална захар и 20 грама подсладител Стевия на фирма Нико – (20 грама стевия заместват 80 грама захар – предлага се в магазините на Кауфланд)
     
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • зехтин или олио- 6 с.л.
  • дюли – 2 бр. малки или 1 по - голяма
  • орехи - около 50-60 грама – нарязани на едро
  • бакпулвер - 1 пакетче 10 гр.
  • брашно - около 185 грама
  • 1 -2 ванилии
Яйцата, леко затоплени се разбиват със захарта, подсладителя и няколко капки лимонов сок, добавя се зехтина,киселото мляко, ванилията и на части брашното, предварително смесено с бакпулвера и пресято. След това се добавят орехите и обелен и настъргани на едро дюли. Сместа за кекса се сипва в предварително намазнена и набрашнена форма.

Пече се в загрята на 180 градуса. Когато сладкиша се охлади се поръсва с пудра захар.
 ДА ВИ Е СЛАДКО!!!
 Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

събота, 24 октомври 2015 г.

ЛУЧНИК


 
За тестото:
500 гр. бяло брашно – на София Мел
250 мл. топла вода
1 пак. суха мая
1 ч.л. хималайска сол
1 яйце
1 с.л. захар или 2 пак. Стевия ерилайт – (2 г)
3 с.л. зехтин или олио

За плънката:

2 глави кромид
4-5 стръка праз лук
половин к.ч. олио
2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. ронена чубрица
1 голям домат или 1 с.л. доматено пюре
аз си допълних и около 100 грама натрошено сирене и 1 разбито яйце

Най-напред се приготвя тестото. Смесвам съставките в тестобъркачката, като брашното го пресявам предварително. Всичко това се омесва много добре и се оставя да втаса. През това време се подготвя плънката. Почистват се и се нарязват на ситно лука и праза и се задушават в дълбок тиган с предварително загрято олио. Като поомекнат се добавя нарязания на дребно домат или доматено пюре и подправкие. Като изстине се добавя натрошеното сирене с яйцето. Добавя се сол на вкус.
След като тестото е втасало се разделя на 2 части, едната от които е 2 пъти по- голяма от другата. Разточват се 2- те топки на 2 кори. В намазана тава с диаметър 30 см се слага по голямата кора, която трябва да излиза от тавата. Изсипва се плънката равномерно и върху нея се слага по- малката кора. 
 
Трябва да се се запечата лучника като се прихлупят останалите извън тавата краища на долната кора. По желание може да се намаше с разбито яйце. Оставя се да втаса и се пече в загрята фурна на 180 градуса, докато придобие леко златист цвят. Малко преди да го извадя от фурната го поръсих с малко пармезан.

Да ви е сладко!!!



Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA


четвъртък, 22 октомври 2015 г.

СИРОПИРАНИ СЛАДКИ (ТАТЛИИ)

 Обожавам тези сладки- спомен от моето детство. Моята баба ги правеше с домашно краве масло и всичко слагаше на око, докато се получи меко тесто.  Просто ги наричаше татлии. Правила съм ги много пъти, но сега едва публикувам рецепта  и се постарах да не ги правя на око.  Моите деца също много ги харесват. Станаха изключително сполучливи- надявам се да ви харесат и на вас.Те са малки калорични бомбички, но когато се правят рядко можем да си ги позволим.
 Необходими продукти:
 около 450 гр. бяло брашно (Екстра на София Мел)  -
250 гр. краве масло – престояло на стайна температура
За сиропа:
500 гр. кристална захар
1 л. вода
1 щипка лимонтозу  -или 2 с.л.лимонов сок
Замесва се тесто от брашното и маслото. Оформят се еднакви елипси по 40 грама. Нареждат се върху суха хартия за печене. Преди това обаче обратната страна на всяка татлия  се натиска леко с пръст в центъра, за да може сиропа да попие по- лесно и долната страна.

 С малка виличка се гравират и се слагат да се пекат  ( в предварително загрята фурна на 180 градуса)а  до порозовяване.
През това време пригответе захарния сироп от водата, захарта и лимонената киселина. Вари се до сгъстяване. Още топъл се изсипва върху изстиналите татлии и така престояват една нощ.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

сряда, 21 октомври 2015 г.

СОЛЕНИ МЪФИНИ С МАСКАРПОНЕ И МАСЛИНИ



                                                    
Необходими продукти :
За тестото:
бяло брашно Екстра на София мел – около 460- 470 гр.
2 грама Стевия Ерилайт на фирма Нико - те заместват 8 грама захар (има го в магазините на Кауфланд)
 
1 пак суха мая от 7 гр
200 – 210 мл прясно мляко
1 ч.л. сол- равна (аз използвам хималайска)
2 яйца – отделяме 1 жълтък за намазване.
100 мл зехтин или олио
1 с.л. оцет
За плънката
около 210 гр. маскарпоне
7-8 маслини - почистени и нарязани на дребно
2 варени яйца - настъргани на едро
по желание може да добавите малко сол към плънката
сусам за поръсване
всички съставки се объркват и плънката е готова

Омесва се тестото и се оставя да отпочине около 20 мин. След това се разделя на 12 равни части. Разточва се на тънка правоъгълна кора с размери 14 на 18 см.




 В другата половина се слага от плънката . Навива се на руло и се оформя на охлюв. Така се нареждат във форма за мъфини. Намазват се с разбития жълтък и се поръсва със сусам. Пече се във предварително загрята фурна на 190 градуса с вентилатор. Станаха изключително вкусни!!!

Ще се радвам ако харесате страничката във фейсбук:
https://www.facebook.com/%D0%92%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D1%83%D1%88%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-508978155842414/?ref=bookmarks

както и  да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -   https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA






понеделник, 19 октомври 2015 г.

КАЛЦОНЕ С ГЪБИ И МАСКАРПОНЕ

 
Тестото, което използвах е това, което правя  за  погачи, мекици, сиренки  и др. От тази доза могат да се направят 5 бр.
Аз направих 2 пици , а с останалото тесто направих розички с гъби, които изпекох във форми за мъфини и геврече.
За тестото:
Бяло брашно Ола на София Мел - около 710 гр
1 пак. суха мая – 11 гр.
400 мл прясно мляко (може половината да е вода)
1 ч.л. равна - хималайска сол
2 пакетчета Стевия (2 грама ) на фирма Нико – те се равняват на 8 гр. захар
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
За плънката:
гъби – печурки – може и други
маскарпоне
пармезан
кашкавал за поръсване
зехтин или олио за намазване
Омесва се и полученото тесто се оставя да втаса.
След това отделих 2 топки по 220 грама
Разточих се с диаметър 24 см. Едната половина се намазва с маскарпоне, след това се нареждат задушените гъби (на едро нарязани), настъргва се кашкавал, поръсва се 1 с.л. пармезан и най- накрая се добавя и кетчуп, може и лютеница или доматен сос.


 Прихлупва се пицата. Надупчва се леко с вилица на няколко места.   Намазва се  със смес от зехтин, кетчуп и 1 ч.л. чесън на прах. Преди да се извади се поръсва с пармезан по желание.
Да ви е сладко!
Не забравяйте да посетите музикалния канал на Севдалина и Валенин Спасови :
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA 


неделя, 4 октомври 2015 г.

ПАЙ С МАЛИНИ И ПРАСКОВИ


Тези малини ми ги подари леля Данче от гр.Сапарева баня, която ги отглежда целогодишно и има в изобилие. (да си призная за първи път виждам свежи малини през есента).
Необходими продукти:
За масленото тесто
250 г бяло брашно
150 г краве масло
75 г захар – (аз заместих половината захар с 10 г подсладител Стевия Ерилайт – предлага се в магазините на Кауфланд)
1-2 пак. ванилия

 




1 щипка сол
1 жълтък
За плънката :
350 г свежи малини
мед –около 2 с.л.
1 праскова
кристална захар за поръсване
Начин на приготвяне
Сложете брашното в дълбок съд. По края наредете маслото, нарязано на парчета. Поръсете захарта и солта върху брашното, след това прибавете жълтъка. Разбъркайте всички съставки с миксер, като го движите в посока отвътре навън. Поръсете малко брашно на равна повърхност и размесете тестото с ръце. Направете тестена топка, завийте я във фолио. Поставете я в хладилник най- малко за 1 час. След това разточете и сложете във форма с падащо дъно и диаметър 23 см. 
 
Преди това се полага намазнена хартия за печене. Разпределете равномерно тестото по дъното и стените на формата. 


Сложете малините, поръсете ги с кристална захар и ги полейте с малко мед. От резенчетата праскови изрежете дъгички и украсете.
Пече се в загрята на 170 градуса фурна.

Ще се радвам ако намерите малко време да посетите музикалния канал на дуета Севдалина и Валентин Спасови
https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA