събота, 25 април 2015 г.

БАНИЦА С КОПРИВА И СИРЕНЕ



Поводът да направя тази баница беше „самонастанилата “ коприва между градинските ми цветя. Отначало се ядосах и мислех да я изкореня и да я изхвърля, но после се  сетих , че съм опитвала от прекрасните баници и чорбички с коприва на мама Венета - моята свекърва и внимателно  отрязах стръкчетата и реших да се пробвам да направя някакво ястие с коприва.
За тази рецепта използвах по-голямата част (около 960 грама) от тестото, което правя по обичайната рецепта за сиренки, пърленки, пици понякога и за погачи- само че при погачите слагам повече яйца.
Около 1 кг бяло брашно – използвах брашно за баници на София Мел. С останалото тесто направих сиренки.
1 пак суха мая- 11 гр, 500 мл. пр. мляко,2 яйца,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол, 1 с.л.олио, 1 с.л. оцет.
Маята смесих с брашното, което съм пресяла преди това и всички продукти ги сложих в машинката за тесто. През това време подготвих плънката за която използвах следните продукти:
око
ло 120 грама коприва –

измих я, нарязах я на дребно и я сложих във вряща вода (с малко сол) да поври докато поомекне .
Използвах сирене около 140 грама (толкова имах в момента) , което натроших – според мен може и малко повече да се сложи.
Разбих 2 яйца и смесих с натрошеното сирене. Когато копривата беше готова – изцедих я и леко я запържих с малко олио и 3 стръка пресен лук и 2 скилидки чесън, подправки – черен пипер, червен пипер и магданоз. След това я оставих да се охлади и смесих със сиренето и яйцата.
Разбих 3 яйца, които разредих с газирана вода около 250.
От вече втасалото   тесто отделих около 960 грама ,

 което разделих на 2 части – едната около 560 грама разточих на кора с диаметър по- голям от този на намазнената тавичката, която е диам- 32 см, така че краищата да излизат извън нея. Положих плънката равномерно и покрих с по- малкaтa кора. 


Подгънах краищата на долната кора, както е показано на снимката. Нарязах суровата баница на 8 парчета и залях с сместа от газираната вода и яйцата. Сложих във предварително загрятата на фурна на 180 градуса с вентилатор. Не засичам времето за печене- при нас електричеството е променливо и всеки път времето за печене е различно. Пече се до зачервяване. Преценявам на око и досега не съм имала неизпечени ястия. 

Като извадих баницата от фурната я покрих с чиста памучна кърпа и оставих да изстине.
Стана много вкусна!!!
Ще се радвам ако отделите малко време, за   да посетите муз. канал на Севдалина и Валентин Спасови  - https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured

неделя, 12 април 2015 г.

ЗА ВЕЛИКДЕН

Тестото на тези козунаци и рула ги направих по рецепта от Бон Апети,  като малко я промених.  Отдавна се канех да направя така наречения козуначен кукулник. Освен него  направих козунаци и рула- станаха изключително вкусни.
 Направих двойна доза за Великден.
Продукти:
около 1,150 гр. брашно - пресято (този път използвах брашно Екстра на София Мел)
1 кубче прясна мая
250 мл. прясно мляко
6 яйца – като отделяме 1 жълтък за намазване
в зависимост колко кукулника се правят съответно се подготвят и толкова боядисани сурови яйца, които се слагат по средата. Аз направих 2 , а с останалото тесто направих козунаци със стафиди, локум, ядки- орехи и бадеми, череши дори – имах замразени и дъщеря ми ме помоли да направя един козунак с череши – много вкусен стана. В друг сложи и фурми, които обелих и обекостих преди това.
250 грама немско масло- меко (този път реших да сложа неразтопено и стана много по- добре)
300 гр. захар
кората и сокът на 1 лимон
ванилия- 2-3 пакетчета
щипка сол

Яйцата и захарта ги разбих. Сложих кубчето мая в леко затопленото млякото с малко захар, щипка сол и 2- с.л. брашно. Много бързо шупна – изпробвах една нова мая, която се оказа много добра. Изсипах яйчената смес в машинката за тесто, добавих останалите продукти без маслото и ядките.  Когато тестото се поомеси, постепенно започнах да вкарвам мазнината. Получи се невероятно тесто.
Оставих го да втаса и оформих най-напред кукулника (на снимката е показано)


 – използвах около 560 гр. тесто. Направих няколко козунака.
 плетката на малките козунаци
 плетката на кръглия козунак

 А от следващата доза направих руло с шоколад и др. видове козунаци. Ядките, стафидите и локумът сложих преди оформянето.  Когато втасат се намазват с разбития жълтък с малко прясно мляко и се поръсват с кристална захар и ядки по желание.Всички козуначени изделия изпекох на 170 градуса отначало с пуснат вентилатор, Малко по- късно го спрях и сложих фолио. 
 Тези прекрасни кошнички за яйца са творение на сестра ми Венета- ето нейната страничка - 
 https://www.facebook.com/pages/Veneta-Shapkova/456308687858958?sk=photos_stream&tab=photos_album
Ще се радвам ако намерите време  да разгледате музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -   https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA
 

четвъртък, 9 април 2015 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО



Необходими продукти:
 около 1 кг брашно – пресято  2 пъти- (аз използвам брашно за козунаци на София Мел)
6 бр. яйца - ( Ако не са пресни домашни,  всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1  пак. суха мая – 11 гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 лимон
3-4  ванилии
1 с.л. ракия или ром
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или орехови ядки
щипка сол   -
 Много е важно да подчертая, че стафидите, локумът  и ядките се слагат след като е втасало тестото и  преди да се  оформят  козунаците.
Начин на приготвяне:
 Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си.

После се  разточих половината от тестото на правоъгълник, по средата намазах с мармалад, поръсих с орехови ядки, оформих рулото  и го сложих в намазнена кексова форма. С  другата половина направих   1 голям козунак .
 Отново  втасва. Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Пече се в умерена фурна, предварително загрята на 160 гр.
Да ви е сладко!!!
Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/featured

понеделник, 6 април 2015 г.

КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИЧКИ



 

Необходими продукти:
1 пакетче мая
прясно мляко – 250 мл
2 яйца
олио или зехтин – половин чаена чаша
5-6 с.л. захар
щипка сол
2 ванилии
кората от 1 лимон
бяло брашно (използвах брашно за козунаци  на София Мел ) колкото поеме за  средно меко тесто
за плънката – мармалад, по желание локум или някакво сладко, също може да се сложи  сирене или извара , ( 1 тава  правя за  моите деца -  много ги обичат със сирене)
сусам за поръсване
Брашно се пресява 2 пъти.
Омесва се много добре с останалите продукти и се оставя тестото да втаса. Разделя се на 6 топки като всяка се разточва на кора и се режат 8 парчета - по желание може да се сложи плънка от мармалад, локуму шоколад и др.  Моите деца много обичат със сирене, което малко обезсолявам преди това. Винаги правя  1 тавичка  за тях Оставят се да втасат  малко.
Намазват се с жълтък и се посипва захар или сусам.
Пекат се в умерена фурна - около 180 градуса  до зачервяване.  Да ви е сладко!!!

 Ще се радвам ако отделите малко време и за музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA


неделя, 5 април 2015 г.

МЕКИЦИ С БИРА



                                            МЕКИЦИ С БИРА -една чудесна закуска
Рецептата e от една моята приятелка от Благоевград. Наистина ми беше интересно какъв вкус ще имат мекиците, замесени с бира. Оказаха се  малко безсолни. Може би бирата е притъпила вкуса на солта- не съм много сигурна. Следващият път ще добавя сирене в тестото или малко повече сол.
ПРОДУКТИ:
1 кг брашно – пресято ( използвах брашно на София Мел)
1 яйце
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 пак. суха мая
1 ч.ч.  прясно мляко
1 ч.ч. бира
Всичко се омесва и полученото тесто се оставя да втаса. Пак се омесва и се пържат мекиците.
Да ви е сладко!!!


Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA




събота, 4 април 2015 г.

ПОГАЧА СЪС СИРЕНЕ

  


5 яйца - отделя се 1 жълтък за намазване
600 мл прясно мляко- леко затоплено
1 ч.л. захар
половин ч. л сол
1 ч. л. олио или зехтин1 ч.л.- оцет
1 пакетче суха мая - 11 гр.
За плънката:
300 гр. сирене – натрошено за поръсване.
1 голям пакет масло – от 250 гр.за намазване на корите( трябва да е меко- престояло на стайна температура)

Тестото се омесва много добре (може на ръка или в тестобъркачка), което се оставя да втаса. След това се разделя на 3 равни части като всяка от тях се разточва и се намазва с разтопеното масло и отгоре натрошеното сирене – нареждат се 3 – те кори и се нарязват на 16 равни парчета , които се навиват като кроасани и си нареждат в намаслена тава.  Намазват се с останалото масло.
Оставя се да втаса, докато увеличи двойно размера си, намазва се отгоре с жълтък,разбит с малко прясно мляко , може да се поръси със сусам. Пече в умерена фурна на 180 – 200 градуса.
Като се изпече се покрива с чиста памучна кърпа и се оставя така да изстине.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about


четвъртък, 2 април 2015 г.

ВКУСЕН КОЗУНАК


МАЛКА РЕПЕТИЦИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН!
Необходими продукти
1 кг брашно – пресято ( от години ползвам брашното за козунаци на София Мел)
 6 бр. яйца – по възможност домашни – (ако са купени от магазинната мрежа – ви съветвам - всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая – или ако е суха 1 пак от 11 гр.
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
3-4  ванилии
стафиди или локум
по желание - орехи, лешници или бадеми за украса
1 с.л. ракия - може и ром
по желание можете да сложите стафиди, локум, бадемови или орехови ядки
щипка сол  
Много е важно да подчертая, че стафидите и локумът се слагат след като е втасало тестото и  преди да се сплетат козунаците.
Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. (не го премесвам втори път) После се оформя по желание. (от тази доза стават 1 голям козунак от тесто 1 кг и 2 или 3 по-малки )
Големият козунак е  изплетен  по този начин  :



  Отново втасва.Намазва се с разбит жълтък и малко прясно мляко , поръсва се със захар. Поръсват се ядките. Пече се в умерена фурна на 180 градуса.
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате възможност да погледнете официалния музикален канал на Севдалина и Валентин Спасови 
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about