петък, 26 декември 2014 г.

ОХРИДСКА БАКЛАВА



ОХРИДСКА БАКЛАВА

Тази рецепта е  от тефтерите на свекърва ми. Много е сполучлива! Правим я по поне3 пъти в годината. Ако искате да използвате само 1 пакет – съответно намалявате наполовина всички останали продукти.
 НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
 2 пакета  фини кори
МАСЛО – 125 гр
 ЗА ПЛЪНКАТА :
4 бр. яйца
1 ч.ч. захар - (чашата е с вместимост 200 гр.)
1 ч.ч. брашно
половин ч.ч. олио (може и зехтин)
1 ч.ч. счукани орехи.
1 бакпулвер
1 -2 ванилии

ЗА СИРОПА:
 около 800 гр. захар
1 л. вода
Яйцата и захарта се разбиват хубаво, добавя се олиото, брашното с бакпулвера. Бърка се с лъжица, слага си е ванилията.
Започва оформянета на  рулата:  Върху чист плот или чиста памучна покривка се слага първата кора – поръсва се леко с разтопеното масло, след това се слага другата кора и тя се поръсва с масло и се намазва с 2-3 лъжици от кексовата смес и се поръсва с  част от натрошените орехи (трябва да се разпределят така, че да стигнат за всички кори).  Навива  се на руло- добре е да е по- стегнато. От 1 пакет кори се получават 6 рула.
Тавата  (правоъгълна или квадратна ), в която се нареждат  корите  се намазнява хубаво. Когато се наредят всички рула се поръсват  с масло.
 Пече се в умерена фурна до получаване на златист цвят. Оставя се да изстине, като преди това се нарязва на парчета, като се внимава да не се стига до дъното на тавата.
Приготвя  се сиропа, който ври около  15 мин. Оставя се леко да изстине – да не е съвсем горещ и се залива с него баклавата. Оставя се няколко часа да поеме. След това се довършва нарязването на парчетата до дъното на тавата. Да ви е сладко!

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

сряда, 24 декември 2014 г.

ПОСТНА БАНИЦА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР



 БАНИЦА С ПРАЗ ЛУК, ОРИЗ И ОРЕХИ
Тази баница на пръв поглед няма вид, но е изключително вкусна!
Рецептата  е от тефтерите на свекърва ми. Винаги я правим за Бъдни вечер. Досега я правихме на око. Днес се постарах да запиша грамажите. Надявам се да не съм пропуснала нещо.
Преди години старите хора са точели кори, но днес в това забързано време, предпочитаме да използваме готови кори.

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
2 пакета фини кори
За плънката:
2 ч.ч ориз – около 360 гр.
7-8 глави средно големи стръка праз лук
1 и половина чаени чаши олио
За поръсване - 2 ч.ч. орехи – около 200 гр.- натрошени на дребно – (не трябва да са смлени)
Най напред се задушава ситно нарязания праз лук в 1 ч.ч. олио. Слага се ориза и веднага се изсипва гореща вода достатъчно, за да се свари ориза- (овкусява се със сол) и трябва да се получи нещо като яхния, която да не е много гъста. Оставя се настрани да изстива.

 Всички  кори се изпичат – най-добре на селска печка. Ако не разполагате с такава – опитайте на котлона – ако е керамичен става по- лесно- много внимателно трябва да се нагласи температурата, така че да не прегарят изведнъж корите.  Нареждат се върху памучна покривка. Оставете 1-2 кори непечени, които се слагат последни.

Намазнява се хубаво голяма тава ( аз я правя в тава с диаметър 42 см) – и се нареждат корите като се поръсват с топло олио – ако са много фини- се нареждат 3 като всяка се поръсва с горещо олио, после се слага от плънката и се поръсва с орехи. Така до изчерпване на корите. Най-горе на тавата се слагат суровата кора и се поръсва с мазнина. Пече се в умерена фурна. Като се извади от фурната се покрива с чиста памучна кърпа. Консумира се охладена!!!
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови - 

https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

събота, 20 декември 2014 г.

БАБИНО РЕВАНЕ

БАБИНО РЕВАНЕ
Тази рецепта е от тефтерите на баба.
ПРОДУКТИ
6 яйца
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно
1-2 ванилии
1 бакбулвер

За сиропа: 2ч.ч. и половина захар и 2 ч.ч. и половина вода, 1 ванилия - ври 5-7 мин. 
Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Добавя се брашното с бакпулвера и ванилията. Изпича се в намазнена правоъгълна тавичка с размери- 32-24 м. Пече се на 180 градуса. Проверява се с клечка дали е изпечен. Като изстине се полива с топлия сироп. (Сиропът не трябва да е горещ)
ДА ВИ Е СЛАДКО!
 
Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA