събота, 29 ноември 2014 г.

КРЕМ КАРАМЕЛ

КРЕМ КАРАМЕЛ

Отдавна правя този крем – много го обичам. Използвам домашни яйца и домашно мляко.
Дълго време не можех да си обясня защо винаги при обръщането на купичките остава захар на дъното. Започнах да оставям крема да престои 12 часа в купичките – така оставаше по - малко захар на дъното, но все пак имаше. Най-после намерих рецепта (в една стара кулинарна книга ), с която си обясних къде греша- захарта в яйчено-млечната смес трябва да се разтопи изцяло, а това се получава когато се позатопли самата смес.
ПРОДУКТИ:
6 яйца (аз използвам 8 яйца )
1 л прясно мляко
2 изравнени чаени чаши захар – (280 - 300 г захар)
1 ванилия
за карамела -половин ч.ч. захар,( слагам и малко вода )
1-2 пак. ванилия или няколко капки есенция
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Яйцата и захарта се разбиват много добре с тел , добавя се млякото и тази смес се затопля, колкото да се разтопи захарта, а не да завира. Отстранява се от огъня и се ароматизира с есенция или ванилия.
Захарта, която сме оставили за карамела се слага в подходящ съд и се изгаря, за да се получи светъл карамел, който още горещ се насипва с лъжица по дъната на купичките или чашките, в които ще се пече кремът. Така приготвените купички се пълнят с горната смес, нареждат се в тава с гореща вода и се слагат във фурната, ( пека го по- дълго време на по-ниска температура ) ( водата в тавичката не трябва да завира, защото кремът ще стане на шупли.)
Поднася се студен, като се отделя от купичките с помощта на нож и се обръща в чинийка с дъното нагоре.
Да ви е сладко!!!
 Ще се радвам ако посетите официалния сайт на Севдалина и Валентин Спасови в  youtube -
 https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA/about

петък, 14 ноември 2014 г.

Пита " Фантазия"

 Рецептата видях  в сайта  на Ралица Маринова. (Уникална пита "Фантазия" има направена от майсторката на питки  Катя Георгиева-)  Малко промених оформлението на тази моя скромна  фантазия .  Тази питка направих в тава с диаметър 33 см. От тестото ми остава една малка топка, която изпекох с малко сиренце.
рецепта: 1 кубче мая,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,500 мл.пр. мляко,2 яйца,3 с.л. олио,брашно около 1 кг. за меко тесто. за намазване:1 жълтък,2 с.л. олио,2 с.л. пр. мляко,за поръсване:семена. Замесваме тестото и го оставяме да втаса докато си удвои обема.Разделяме тестото на три части.От едната част правим плетеница по показания начин.Разделяме тестото на две,от едната част правим фитил,другата разточваме на правоъгълник и изрязваме хоризонтално лентички.Завиваме лентичките от ляво на дясно и отдясно на ляво.Втората част от тестото разточваме на правоъгълник,мажем с олио,навиваме руло,поставяме в тавата и с ножичка режем парчета по 1 см. като ги поставяме в ляво и в дясно.Третата част на тестото разделяме на две.Едната правим на фитил и о поставяме в тавата.Другата част делим на две,едната правим на топка,другата режем с резачката за тесто и поставяме върху топката.Слагаме в средата на тавата.Питата втасва за около 40 мин. Мажем с разбития с млякото и олиото жълтък,ръсим семена,украсяваме с цветя.Печем на 170 градуса.Цветята правим по показания начин.

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

сряда, 12 ноември 2014 г.

БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ В КЕКСОВА ФОРМА

БАНИЦА С ГОТОВИ КОРИ В КЕКСОВА ФОРМА
(бърза, лесна и много вкусна е тази баница)
Необходими родукти:
400 г фини кори
300 г краве сирене
7 яйца
1 бакпулвер
60 г масло, което се разтопява
60 мл зехтин или олио
200 мл газирана вода
(С изброените продукти, които съм си нагласила според моя вкус и този на семейството ми правя баница с готови кори, които набирам като хармоничка и заливам със сместа. Тази баница я изпичам в правоъгълната тавичка от фурната.) Рязането на  лентички от готовите кори съм виждала в гръцко кулинарно предаване, но там  сместа беше за сладкиш, който не съм правила още.


Начин на приготвяне:
Точените кори (така както са навити на руло ) се режат на ивици около 1 см.
Разлистват се хубаво и се поръсват с разтопеното и горещо масло.
Разбиват се яйцата, добавят се натрошеното сирене, зехтина, бакпулвера и газираната вода.
Разбърква се и се добавят разлистените кори.  Трябва  добре да се потопят   в сместа, която трябва да се обърка много добре. Не трябва да има слепени лентички!!!
Намазва се  формата за кекс (аз използвах голяма форма, която ми е подарък от Гърция) и се изсипва сместа.
Пече   се в нагорещена фурна на 180 С - 15 мин с включен вентилатор и още 20-25 без вентилатор.

събота, 1 ноември 2014 г.

СИРОП ОТ БЪЗ

СИРОП  ОТ БЪЗАК

За първи път правя сироп от зрънца от бъзак - храстовиден вид.  Досега само съм изсушавала зрънцата.
Малко късно публикувам рецептата, но мисля, че все още има останали зрънца от бъз, от които можете да си направите за този изключително полезен и лечебен сироп от бъз.
Много хора не знаят, че тези черни зрънца са с изключително лечебни свойства. Аз също като дете съм си мислила, че са отровни.
Рецептата е оставена от лечителя Петър Димков.
Сиропът от бъз има антиканцерогенно (противораково) действие, укрепва организма, повишава съпротивителната му сила срещу грип и други заболявания. Задължително е плодовете да са добре узрели. Да не се допуска употребата на зелени и недобре узрели зърна!!!
Рецепти
1. Плодът се измива добре, с вилица се отбират зърната от дръжките. По нататък се постъпва както при приготвяне на плодови сиропи без термична обработка: нарежда се в стъклен съд ( аз използвах голям буркан- 5 литров и по-малък -2 литров- получи се 1.5 л гъст сироп) ред плод, посипва се със захар и така се редува плод със захар до напълване на съда (буркана), като се завършва със захар, оставя се да престои три седмици, но да не е на пряка слънчева светлина. Прецежда се през гъста марля, като се внимава някое зрънце от плода да не попадне в прецедения сироп и да предизвика ферментация. Препоръчва се сиропа да се съхранява в тъмни шишета, или шишетата да се увият в тъмна хартия. Съхранява се на хладно. Пие се по една супена лъжица преди ядене, а за деца по една чаена лъжичка, също преди ядене. Дозата се удвоява при грипна епидемия!
2. Прецеденият за сиропа плод се изсипва в по-голям стъклен съд, залива се с вода (на един килограм плод – три литра вода). След 2-3 седмици се получава вкусно вино. Пие се по една винена чаша преди ядене на обяд и вечеря. Действа като сиропа.
3. Мармалад от бъз се приготвя по следния начин: плодът се измива, пресова се, за да изтече сок, който да облее зърната. Вари се на умерен огън до сгъстяване и се насипва в бурканчета още горещ. Мармаладът се взема по една чаена лъжичка преди ядене. Притежава в най-концентриран вид всички благотворни въздействия на растението, регулира стомашно-чревната и пикочо-половата система, действа антиканцерогенно, кожата побелява, погледът се избистря, повишава се тонусът на живот.