петък, 10 октомври 2014 г.

ДВЕ РУЛА С МАНАТАРКА И ОРИЗ

Много обичам гъбата манатарка. Децата ми също.  Това е  може би единствената гъба, която не мога да объркам с двойника. Но все пак трябва да бъдем много внимателни, когато посягаме към горските гъби. Преди седмица успях да намеря само две, обикаляйки Рила , но те бяха достатъчно големи. Общото им тегло беше 1150 грама. Едната изпържих с масло, а с  другата съчетах   с ориз, като направих много вкусна плънка за рулото, което виждате-  моя импровизация. 
Имах под ръка свински карета – около половин килограм. Наредих ги върху фолио, като застъпих едно в друго малките карета. По средата сложих 2 дървени пръчици, които се използват за печене на шишчета. Прецених, че по този начин рулото ще стане по устойчиво.
Плънката направих от
70 г бисерен ориз , който запържих в масло. След това добавих нарязания на дребно 1 глава кромид лук, най- накрая добавих гъбите ( около 400 гр.), 3 скилидки чесън- също нарязан на ситно. Когато се запържи всичко добавих 300 мл топла вода, в която бях разтворила кубче зеленчуков бульон.
Когато извря течността добавих подправки - черен пипер, мащерка, пресен джоджен.
Част от плънката застелих в средата на рулото, което преди това бях поръсила малко чесново брашно, добавих настърган кашкавал (около 50 гр) на едро, малко магданоз и целина на ситно нарязани. Добавих още малко от плънката (останалата използвах по-късно за друго руло с палачинка). 

 
Завих внимателно каренцата като заших краищата им. Овкусих оформеното руло със сол, намазах го с меко масло и поръсих с червен пипер. Завих го с фолио и го сложих в тавичка с малко вода и олио. Сложих го в студена фурна и включих на 250 градуса – някъде след около 40 мин. го извадих. Внимателно махнах фолиото и отново го сложих да се запече в друга (чиста тавичка) като изсипах върху него готварска сметана – 200 мл. Когато се запече извадих рулото.
Останалата плънка използвах за друго руло, което направих от 1 палачинка, останала от закуската. И нея завих с фолио и малко я позапекох малко в същата тавичка по време на печенето на основното руло с фолиото. И това палачинково руло стана изключително вкусно руло.

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

неделя, 5 октомври 2014 г.

ФАНТАСТИЧЕН СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ


ФАНТАСТИЧЕН СЛАДКИШ С ПРАСКОВИ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
За масленото тесто:
300 г брашно (аз използвах брашно за кекс на София мел )
140 г захар
210 г краве масло
1 пак. ванилия
За плънката:
около 320 г праскови настъргани на едро ( аз използвах 2 големи праскови, които откъснах от една късно зрееща праскова в градината)
120 г захар
2 яйца
2 пак. ванилия
около 100 мл прясно мляко
1 с. л. царевично нишесте
Омесва се тесто от брашното, захарта, ванилията и маслото. Отделя се малка част от тестото (около 85 г) която се слага във фризера. Другото тесто се престоява в хладилника около 20 мин. , след което се разстила в тавичка с подвижен ринг с диаметър 26 см. Преди това се слага хартия за печене. Преди да се сложи във фурната се надупчва леко. Пече се около 20 мин. При загрята фурна на 230 градуса с вентилатор.
Докато се пече масленото тесто си приготвяте плънката:
Прасковите се настъргват на едро. Яйцата и захарта се разбиват, слага се ванилията, добавя се прясното мляко и към тази смес се прибавят настърганите праскови и нишестето. След като се изпече масленото тесто се изсипва плънката и се пече още 20 мин.
Когато плънката вече е готова се настъргва тестото, което сме поставили във фризера. Нарязваме 1 праскова на тънки резерчета, които  нареждаме като ветрило. Поръсваме с малко кристална захар и запичаме още 20 мин. Стана изключително вкусен!
Да ви е сладко!!!

Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

събота, 4 октомври 2014 г.

ЗДРАВОСЛОВНА САЛАТА С МОРКОВИ и ЯБЪЛКИ

ЗДРАВОСЛОВНА САЛАТА С МОРКОВИ И ЯБЪЛКИ
4 средно големи моркова – настъргани на ситно
2 кисели ябълки – настъргани на едро
Една част от настърганите моркови смесваме с настърганите ябълки. А другата част нареждаме в кръг около основната салата.
МАГДАНОЗ
 СОЛ - хималайска на вкус  , малко захар (или мед, който се разтваря в лимоновия сок) , ЛИМОНОВ СОК (ИЛИ БАЛСАМОВ ОЦЕТ) 
 ЗЕХТИН.
По желание може да се добавят маслинки.
Да ви е сладко!

сряда, 1 октомври 2014 г.

СУРОВА ТУРШИЯ

СУРОВА ТУРШИЯ
Тази туршия е любима на семейството ми и я правим от години, само че в петорна доза. :)
Рецептата я видяхме в едно старо списание като малко сме я променили според нашия вкус.
ПРОДУКТИ:
1 кг камби - червени
1 кг карфиол
1 кг зеле- обикновено
1 кг  краставички - корнишони
1 кг зелени домати
1 кг моркови
чесън по желание – 1-2 глави – необелен, който се слага в маринатата
сол – 1 чаена чаша – около 200 гр.
захар – 1 ч.ч – около 200 гр
винен оцет (аз използвах на Орфея) – 6 чаени чаши (с вместимост  220 ml)
вода - 10 чаени чаши
дафинов лист, бахар, черен пипер, зелени стръкчета от целина, магданоз


Слага се маринатата да заври ( ври около 5 мин ) водата, оцета, захарта, солта, черния пипер, бахара, главите чесън, – все пак може да опитвате  дали ви допада този вкус .   Оставя се да изстине. Ако не стигне се прави допълнително и пак се пробва на вкус.
Зеленчуците се нарязват на по- големи парчета, краставичките и зелените домати се оставят цели. Карфиолът се нарязва на розички. Морковите ако са големи се разполовяват или се нарязват на 3 части. Ако са – по-малки може и цели. Пробвали сме нарязани на филийки- не стават толкова вкусни! Обикновеното зеле също се нарязва на по- големи парчета. Нареждат се в 3 литрови буркани като се нареждат от всички зеленчуци равномерно, притискат се добре и се слага между зеленчуците от магданоза и целината.
На всеки буркан се слагат по 4 аспирина. Заливат се с маринатата. Запечатват се с капачки и всяка сутрин или вечер бурканите се обръщат – 1 ден стоят изправени с капачката нагоре, 1 ден – обърнати надолу. Тази процедура се прави 10 дни. След това се прибират на хладно и тъмно. Преди да се сервира – се нарязват едрите зеленчуци на и туршията се залива със зехтин или олио.

Да ви е сладко!!!