сряда, 30 април 2014 г.

БУХТИЧКИ СЪС СИРЕНЕ

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ
брашно (пресято) – около 300 гр.
180 гр кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. захар
2 яйца
сирене - около 70 грама -настъргано
1-2 с.л зехтин или олио
олио за пържене
В тестобъркачката слагам киселото мляко , содата- прегасена с оцет, яйцата, , захарта , олиото (или зехтина)  и пресятото брашно. Ако се меси на ръка се прави кладенче с брашното и се добавят останалите продукти.  Малко по- късно добавям и настърганото сирене. Ако тестото стане меко, може да се добави допълнително. След като се омеси тестото се разточва на кора с размер на правоъгълник. Оформят се по желание - като ромбоиди или с формички за сладки.
Пържат се в нагорещено олио. В голяма чиния вече изпържените бухтички се слагат върху хартия – от кухненска ролка или салфетки. По желание се поднасят със сладко или с пудра захар. Да ви е сладко! 
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

понеделник, 28 април 2014 г.

ПОГАЧА СЛЪНЧОГЛЕД

ПОГАЧА СЛЪНЧОГЛЕД

по рецепта на Ралица Маринова


1 кубче мая,500 мл. пр. мляко,2 яйца,1 ч.л. захар,1 ч.л. сол,3 с.л.олио,брашно около 1 кг , за поръсване : белени слънчогледови семки и сусам по желание
Маята втасва със захарта,топлото мляко и 3 с.л. брашно,добавяме разбитите яйца като отделяме единия жълтък за намазване,олиото,брашното и солта.Замесваме меко тесто и го разделяме на една голяма и една малка топка.Малката топка разделяме на две,едната разточваме на кръг и слагаме в средата на тавата, другата разточваме и режем на ленти,които редим като решетка върху разточения кръг. Голямата топка тесто разточваме на правоъгълна кора ,мажем с олио и навиваме на руло,което слагаме в тавата.Режем го с ножица на филийки,но не до долу и ги редим едната в ляво,другата в дясно в тава с диаметър 32- 34 см. Питката втасва за около 40 мин.Мажем с разбития с 2 с.л. олио и 2 с.л. брашно жълтък ,ръсим със семките и печем на 170 градуса.
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

петък, 25 април 2014 г.

ДУНАПРЕНОВ КЕКС (с пшенично нишесте )

ДУНАПРЕНОВ  КЕКС

ПРОДУКТИ :
5 яйца ( по възможност домашни )
захар- 210 гр.
210 гр- пшенично нишесте-3 пакетчета и половина (аз използвах на фирма Радиком - от 60 гр.)
1 бакпулвер
2 ванилии
пудра захар за поръсване
Яйцата се разбиват със захарта.(капвам няколко капки лимонов сок) Към яйчената смес постепенно се добавя пшеничното нишесте – пресято заедно с бакпулвера , слага се и ванилията.Не използвайте царевично нишесте – (аз пробвах вече и нищо не стана с кекса ) Сместа се изсипва в намазана с олио или зехтин и набрашнена кексова форма . Фурната се загрява предварително на 180 градуса около 25-30 мин. с вентилатор. Като изстине се изважда от формата и се поръсва обилно с пудра захар.Кексът става много пухкав и лек.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

петък, 18 април 2014 г.

КОЗУНАЧЕНА ПИТА С ЛОКУМ И СТАФИДИ

КОЗУНАЧЕНА ПИТА  С ЛОКУМ И СТАФИДИ - 
Необходими продукти
около 1 кг бяло брашно (използвах на София мел за козунаци )- пресято
6 бр. яйца - домашни - (може и да  са от магазина , само внимавайте да няма някое развалено.  Всяко яйце да се чуква отделно от общата купа и тогава да се прибавя към другите )
200 г  краве масло - разтопено
250 г захар
1 кубче мая
250 мл прясно мляко
настъргана кора на 1 бр. лимон
2-3 ванилии
1 с.л. ракия  
 стафиди  около половин ч.ч  – предварително накиснати в ром или ракия,
 локум, бадемови  орехови ядки
щипка сол   -
 Много е важно да подчертая, че стафидите, локумът  и ядките се слагат след като е втасало тестото и  преди да се сплетат козунаците.

Начин на приготвяне
Много добре се разбиват яйцата със захарта, към тях се прибавят лимоновата кора, ванилиите и лъжицата ракия. В малко  мляко (леко затоплено) се слага маята, щипка сол , 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно и се оставя да шупне. След това изсипвам яйчената смес и млякото с маята в тестобъркачката , като постепенно слагам от пресятото брашно. (Ако се меси на ръка се прави кладенче и тогава се изсипва яйчената смес) Като се поомеси тестото, постепенно сипвам от разтопеното масло и продължава месенето. Като се омеси много хубаво се слага в дълбок съд и се оставя да втаса – да удвои обема си. Този път реших да го премеся и го оставих отново да втаса. След това отделих от тестото 1,200 кг, което разделих на 8 топчета по 150 гр, които разточих надълго и сложих локум и стафиди. Направих 2 плетеници  - с по    4 фитила  и положих в тава с диаметър 36 см , като по средата сложих огнеопорна купа. Като втаса отново, намазах с разбития жълтък, поръсих със захар и наредих ореховите ядки и натрошени обелени бадеми. От останалото тесто оформих 2 малки козуначета, които станаха също много сполучливи. (на снимката долу) Изпекох в затоплена фурна на 180 градуса. Сложих алуминиево фолио през първите 25 мин. Не пускайте вентилатор (ако фурната е вентилаторна)!
Да ви е сладко!!!



сряда, 16 април 2014 г.

КАЧАМАК С БЯЛО и ЦАРЕВИЧНО БРАШНО и КАРТОФИ

 РЕШИХ ДА НАПРАВЯ ЕДИН ЕКСПЕРИМЕТ И СЕ ПОЛУЧИ МНОГО ВКУСЕН КАЧАМАК!

В дълбока тенжера се слага вода около 2.100- 2.200 л .  Когато заври се слагат 3-4 средно големи обелени и разполовени картофи и сол на вкус .  Когато станат полусварени се слага пресято ( като преди това сме смесили 350 гр царевично брашно – (не грис) и бяло брашно 250 гр.) и се правят малки кладенчета , благодарение на които се забулва брашното, за да стане парено и така ври –( не можах да засека точно, но мисля че беше повече от 50 мин. )на средно силен огън. Когато се махне тенжерата от печката, всичко това се обърква с точилка много добре, мисля че тук ще трябва да се намеси и мъжка ръка. Не трябва да остават грудки от брашното .
В намазнена тавичка се разстила качамака като се правят малки кладенчета ( или в случая аз го сложих във силиконова форма – като поръсих по средата натрошено сирене и топено масълце ) и се полива с масло. Като се напълни формата отново поръсих със сирене и масло и запекох качамака около 10 мин във фурната. 
Гарнира се по желание със сирене, пръжки, мед, сладко или др. И се консумира с айрянче!


понеделник, 14 април 2014 г.

КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД



КЕКС С БЯЛ И ЧЕРЕН ШОКОЛАД
Необходими продукти :
5 яйца-по възможност домашни
2 ч. чаши захар
3 ч. ч. брашно  - пресято
1 ч.ч. олио непълна ( аз използвам зехтин )
1 ч.ч. топла вода - 200 мл
 1 бакпулвер
2 ванилии
щипка сода
щипка сол
1 суп.лъжица какао за оцветяване.
по желание се слагат орехови ядки
Белтъците и жълтъците се разделят. Разбиват се първо белтъците с едната чаша захар.Отделно  при непрекъснато бъркане към жълтъците се добавя другата чаша със захарта. .Постепенно добавяме топлата вода и олиото. Прибавят се двете чаши брашно, бакпулвера, содата, ванилията и солта.Отново се разбива и се добавя белтъчния крем като се разбърква внимателно с лъжица . Отделя се 1 чаша от тази хомогенна смес   за оцветяване с какаото  , а към останалата смес  се  прибавя и третата чаша брашно. В намаслена форма се сипва част от жълтата смес, после от другата. (сложих няколко парченца шоколад, но след това го отчетох като грешка, защото бяха паднали на дъното и кекса трудно се отлепи от формата)
МНОГО ВАЖНО E ПЕЧЕНЕТО:
(Моята фурна е от тези - вентилаторните  - и при нея няма опция  за печене на долен реотан и аз сложих тавичката(пълна със студена вода) от фурната най-горе и така тя не позволи на горния реотан да пече. Получи се!)
Пече се само на долен реотан при загрята фурна на 200 градуса 30 минути.(ще вметна нещо много важно-  не слагайте кекса на дъното на фурната, а сложете на първата степен и на решетка). Различните фурни пекат по различен начин.След което намаляваме на 150 градуса за 20 минути .Последните 10 минути се изключва долния и се включва горния реотан. С клечка се проверява дали се е изпекъл.  Като изстине, се изважда от формата и се намазва с разтопен шоколад - (аз използвах натурален на Милка и бял за украсата)
 Ще се радвам ако имате време да посетите музикалния канал на Севдалина и Валентин Спасови -  https://www.youtube.com/channel/UCaCIS6R4QlOozo1u0Yp-DkA

неделя, 13 април 2014 г.

ПОГАЧА ЗА ЦВЕТНИЦА



Тази правоъгълна погачка, която  направих  е по идея на Ралица Маринова ( от сайта "100  грама любов" https://www.facebook.com/100gramalubov  ) само допълних сирене, 1 с.л. ракия, 5 яйца, вместо 2. Ако искате да стане красива погачата, не слагайте сирене.
1 кубче мая
500 мл – прясно мляко
1 ч л захар
1 ч л сол
2 яйца - аз сложих 5 яйца
допълних и сирене- около 200 гр
масло около 180 гр. масло
3 с.л олио
1 кг брашно -
тава с размери 38 – 24 см

петък, 4 април 2014 г.

НЕВЕРОЯТЕН СЛАДКИШ С КОЗУНАЧЕНО- КАРАМЕЛЕН ВКУС

НЕВЕРОЯТЕН СЛАДКИШ С КОЗУНАЧЕНО- КАРАМЕЛЕН ВКУС
Ако ви е останал козунак, който вече се е изсъхнал – препоръчвам ви да си направите този невероятен сладкиш. Около половин козунак ( може да има в него стафиди и ядки) се нарязва на филийки, ако не е толкова изсъхнал  козунака – може да се изсуши във фурната на 50 градуса, докато стане като сухар. Разбиват се 6 яйца с около 160 гр. захар, сипва се прясно мляко – 600 мл. с 2 ванилии. В тавичка или форма за кекс се карамелизира захар (може и без нея) изсипва се яйчената смес и се добавят в нея козуначените парчета, които трябва хубаво да се потопят.
Пече се на водна баня на 160 гр.
(Само искам да допълня от къде съм взела идеята за този сладкиш- с моето семейство бяхме на гости при наши приятели в София и  домакинята  беше направила за десерт подобен сладкиш - от тогава често го правя!
Да ви е сладко!